Баклава с халва и канела

на

Баклава с халва и канела

Продукти:

  • 1 опаковка кори за баница
  • 200 г халва
  • 1 и 1/2 ч ч ситно нарязани орехи
  • 1-2 ч ч  захар
  • 1 ч ч брашно
  • 1 ч ч газирана вода  (фанта портокал или лимонада)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • щипка канела
  • масло за намазване на корите и тавата

За сиропа:

  • 2 ч ч вода
  • 1 ч ч захар
  • ванилия
  • 1/2 ч л настъргана лимонова кора

Приготвяне:

Първо пригответе плънката. Халвата нарежете на ситно. Разбийте захарта с газираната вода (фанта или лимонада). На части прибавете брашното предварително пресято с бакпулвера. Накрая добавете орехите, канелата и парченцата халва.

step-by-steb-banitza with halva

Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна тава. Корите  разделете на две. Намажете с масло всяка кора. Половината от корите наредете на дъното на тавата. Отгоре изсипете плънката. Покрийте с останалите кори, като отново намазвате с масло всяка кора. Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати или ромбове.

Печете баклавата на 180 С в предварително загрята фурна до готовност.

Извадете и оставете да изстине напълно.

Сварета захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилния. Студената баклава залейте с топлият сироп. Оставете готовата баклава да поеме сиропа.

Други рецепти за сиропирани десерти:

13 коментара Добавяне

  1. Dani каза:

    Вики, много интересна и апетитна е баклавата 🙂
    Поздрави и усмихната пролет!

  2. fotoelzbieta3 каза:

    Obiczam,obiczam,obiczam!!!(obaczi-iskam do otslabne)

  3. Vicky каза:

    Здравей Fotoelzbieta3,
    сигурна съм че едно парченце няма да ти навреди 🙂 Аз се отказах от диетите преди много време нямам нужната воля да спазвам диети.

    Дани от сърце ти пожелавам, слънчеви и усмихнати пролетни дни 🙂

  4. Eoc каза:

    Много интересна плънка, Вики. Ще се пробва, много рядко правя баклава и все се навивам да пробвам тази на Айля, но нещо не събирам кураж. Виж тази май ще ми е по-лесна 🙂

  5. vesela каза:

    Вики, супер е баклавата!

  6. Vicky каза:

    Зори и аз и се каня от много време на баклавата на Айля, но все не стигам до нея 🙂

    Благодаря Веси 🙂
    Специални поздрави на семейството

  7. Ziko каза:

    Още утре сядам да си права баклава че ми се яде много и смятам да използвам прекрасната ти рецепта 🙂 Продължавай да побликуваш вкусни рецепти :):)

  8. Vicky каза:

    Благодаря на всички 🙂

  9. nikoisaki00 каза:

    baklavata e otlichna oshte poveche che slozih vsi4ko dvoino stana cudna 🙂

  10. Viktoria каза:

    Радвам се че сте я харесали
    Благодаря че споделихте 🙂

  11. Candy каза:

    Идвам тук с препоръки:) Баклавата е чудесна и я препоръчвам на всички! Много ти благодаря за рецептата! Поздрави!

  12. Viktoria каза:

    МИЛА CANDY, МНОГО БЛАГОДАРЯ ЧЕ СПОДЕЛИ ВПЕЧАТЛЕНИЯТА СИ
    СТРАХОТНА БАКЛАВА СИ НАПРАВИЛА ❤

Вашият коментар