Баклава с халва и канела
Продукти:
- 1 опаковка кори за баница
- 200 г халва
- 1 и 1/2 ч ч ситно нарязани орехи
- 1-2 ч ч захар
- 1 ч ч брашно
- 1 ч ч газирана вода (фанта портокал или лимонада)
- 1 пакетче бакпулвер
- щипка канела
- масло за намазване на корите и тавата
За сиропа:
- 2 ч ч вода
- 1 ч ч захар
- ванилия
- 1/2 ч л настъргана лимонова кора
Приготвяне:
Първо пригответе плънката. Халвата нарежете на ситно. Разбийте захарта с газираната вода (фанта или лимонада). На части прибавете брашното предварително пресято с бакпулвера. Накрая добавете орехите, канелата и парченцата халва.
Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна тава. Корите разделете на две. Намажете с масло всяка кора. Половината от корите наредете на дъното на тавата. Отгоре изсипете плънката. Покрийте с останалите кори, като отново намазвате с масло всяка кора. Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати или ромбове.
Печете баклавата на 180 С в предварително загрята фурна до готовност.
Извадете и оставете да изстине напълно.
Сварета захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилния. Студената баклава залейте с топлият сироп. Оставете готовата баклава да поеме сиропа.
Други рецепти за сиропирани десерти:
Вики, много интересна и апетитна е баклавата 🙂
Поздрави и усмихната пролет!
Obiczam,obiczam,obiczam!!!(obaczi-iskam do otslabne)
Здравей Fotoelzbieta3,
сигурна съм че едно парченце няма да ти навреди 🙂 Аз се отказах от диетите преди много време нямам нужната воля да спазвам диети.
Дани от сърце ти пожелавам, слънчеви и усмихнати пролетни дни 🙂
Много интересна плънка, Вики. Ще се пробва, много рядко правя баклава и все се навивам да пробвам тази на Айля, но нещо не събирам кураж. Виж тази май ще ми е по-лесна 🙂
Вики, супер е баклавата!
Зори и аз и се каня от много време на баклавата на Айля, но все не стигам до нея 🙂
Благодаря Веси 🙂
Специални поздрави на семейството
Още утре сядам да си права баклава че ми се яде много и смятам да използвам прекрасната ти рецепта 🙂 Продължавай да побликуваш вкусни рецепти :):)
Благодаря на всички 🙂
baklavata e otlichna oshte poveche che slozih vsi4ko dvoino stana cudna 🙂
Радвам се че сте я харесали
Благодаря че споделихте 🙂
Идвам тук с препоръки:) Баклавата е чудесна и я препоръчвам на всички! Много ти благодаря за рецептата! Поздрави!
МИЛА CANDY, МНОГО БЛАГОДАРЯ ЧЕ СПОДЕЛИ ВПЕЧАТЛЕНИЯТА СИ
СТРАХОТНА БАКЛАВА СИ НАПРАВИЛА ❤