Крем супа от патладжан със заатар
Продукти:
2 големи патладжана
1 голяма глава лук
сок на 1 лимон
2-3 супени лъжици зехтин
4-5 скилидки чесън
около 4-5 чаени чаши вода или бульон за разреждане
заатар
пресен магданоза за сервиране (по желание)
сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват и нарязват на едро
В тенджера се загрява зехтина добавя се ситно нарязания лук и чесън на тънки филийки. Запържват се за 2-3 минути и се добавя нарязания патладжан. Разбърква се и се подправя със сол и лимонов сок. Готви се около 5-6 минути и се налива зеленчуков бульон или вода около 4-5 чаени чаши и се вари още 10 минути
Сваля се от котлона и се пасира до гладко. Супата се сервира топла или студена поръсена със заатар и по желание със ситно нарязан пресен магданоз
Опитах я, Вики, но не е моето…кисела ми беше – от лимона, сумака, чудя се, ако се сложи мляко или сметана, дали няма да омекоти вкуса. Може някой ден да опитам:)