Чушки в сос от домати и патладжани
Продукти:
3 средни патладжана
8-10бр зелени чушки
800-900 грама домати
8-10 скилидки чесън
1 супена лъжица захар
1 голяма глава лук
олио за пържене
голяма шепа пресен босилек
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и подредете чушките в тава върху хартия за печене.Опечете ги в предварително загрята фурна, а след като са готови прехвърлете в плик или купа и захлупете. Оставете да се задушат, за да ги обелите по-лесно.След като изстинат ги обелете и оставете настрана докато приготвите доматения сос и патладжаните
Разрежете патладжаните през средата по дължина на две половини.Според предпочитанията можете да обелите кората на патладжаните частично или изцяло.Аз предпочитам да не ги беля. Посолете и оставете за 15 минути да пуснат горчивината, а след това изплакнете с вода и ги нарежете на дълги тънки парчета. Изпържете патладжаните в малко олио, извадете и поставете парчетата върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина
Изберете зрели и хубави домати. Обелете и нарежете доматите на малки кубчета.Ако ви е трудно можете да направите кръстче с нож в долната част на доматите и да ги потопите за няколко секунди във вряла вода, за да обелите лесно
Загрейте малко олио в тиган с дебело дъно. Добавете ситно нарязания на кубчета лук и чесън на тънки филийки. Запържете за няколко минути но внимавайте да не потъмнее чесъна. Прибавете доматите и подправете с черен пипер и сол на вкус. Добавете захарта и оставете да къкрят на слаб огън, като бъркате от време на време докато водата се поизпари и сосът се сгъсти леко. Прибавете патладжаните и нарязания на ситно босилек. Продължете да варите докато получите гъст и плътен сос.
Подредете обелените и леко посолени чушки в голяма чиния. Залейте ги с доматения сос и поръсете с още нарязан пресен босилек