Кисела чорба с джанки и пресен лук
Продукти:
10-25 бр зелени джанки
3-4 стръка пресен лук
2-3 супени лъжици олио
2 големи моркова
около 1,5 л вода
1/3 чаена чаша ориз
червен пипер по желание
сол
Приготвяне:
Почистете и нарежете зеления лук на ситно, същото направете със стария.
Морковите нарежете на малки кубчета или настържете на ситно ренде
Загрейте олиото и добавете двата вида лук запържете за няколко минути
Прибавете морковите и джанките и разбъркайте, след което подправете със сол
Налейте около литър и половина топла вода и оставете и изчакайте да заври. После намалете котлона и варете 15 минути. Прибавете ориза и джанките и варете докато се сварят
Опитайте малко преди да свалите от котлона и ако е необходимо подправете с още сол.
В зависимост от това колко кисели са джанките сложете повече или по-малко. Внимавайте с количеството джанки супата не бива да е прекалено кисела защото няма да е приятна за ядене
От нищо, нещо, но сигурно е и вкусно.