Ливански чеснов сос

на

 

Ливански чеснов сос

Продукти:

( 1 ч ч =  мл )

14 скилидки чесън

1 и 1/2 ч ч олио

2 с л лимонов сок

1 и 1/2 ч л сол

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го смачкайте с преса за чесън. Сложете го в блендер и добавете солта. Включете уреда и изчакайте 10-20 секунди, докато чесъна стане на пюре. Изключете блендера и изстържете чесъна от страните, след това включете блендера отново. Изчакайте докато получите фина паста.
Прехвърлете чесъна във висока мензура. За да приготвите соса ще ви е необходим пасатор или миксер. Включете уреда и добавете много бавно и постепенно 2 супени лъжици олио.Веднага ще забележите, че чесънът започва да емулгира и се превръща в паста. Не спирайте пасатора! Продължете да добавяте останалото олио. Важно е да го прибавяте много бавно и на тънка струя. След като добавите цялото количество прибавете прясно изцедения лимонов сок. Продължете да разбивате още няколко минути, докато лимоновият сок се абсорбира добре и получите гъст гладък сос.
Прехвърлете готовия сос в стъклен буркан с херметическо затваряне 
и го съхранявайте в хладилник.
Можете да го използвате за всичко 🙂

Вашият коментар