Баклава с халва и канела

Баклава с халва и канела

Продукти:

  • 1 опаковка кори за баница
  • 200 г халва
  • 1 и 1/2 ч ч ситно нарязани орехи
  • 1-2 ч ч  захар
  • 1 ч ч брашно
  • 1 ч ч газирана вода  (фанта портокал или лимонада)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • щипка канела
  • масло за намазване на корите и тавата

За сиропа:

  • 2 ч ч вода
  • 1 ч ч захар
  • ванилия
  • 1/2 ч л настъргана лимонова кора

Приготвяне:

Първо пригответе плънката. Халвата нарежете на ситно. Разбийте захарта с газираната вода (фанта или лимонада). На части прибавете брашното предварително пресято с бакпулвера. Накрая добавете орехите, канелата и парченцата халва.

step-by-steb-banitza with halva

Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна тава. Корите  разделете на две. Намажете с масло всяка кора. Половината от корите наредете на дъното на тавата. Отгоре изсипете плънката. Покрийте с останалите кори, като отново намазвате с масло всяка кора. Нарежете баклавата внимателно на малки квадрати или ромбове.

Печете баклавата на 180 С в предварително загрята фурна до готовност.

Извадете и оставете да изстине напълно.

Сварета захарта и лимоновата кора във водата. Прецедете и ароматизирайте с ванилния. Студената баклава залейте с топлият сироп. Оставете готовата баклава да поеме сиропа.

Други рецепти за сиропирани десерти:

13 thoughts on “Баклава с халва и канела

  1. Вики, много интересна и апетитна е баклавата🙂
    Поздрави и усмихната пролет!

  2. Здравей Fotoelzbieta3,
    сигурна съм че едно парченце няма да ти навреди🙂 Аз се отказах от диетите преди много време нямам нужната воля да спазвам диети.

    Дани от сърце ти пожелавам, слънчеви и усмихнати пролетни дни🙂

  3. Много интересна плънка, Вики. Ще се пробва, много рядко правя баклава и все се навивам да пробвам тази на Айля, но нещо не събирам кураж. Виж тази май ще ми е по-лесна🙂

  4. Зори и аз и се каня от много време на баклавата на Айля, но все не стигам до нея🙂

    Благодаря Веси🙂
    Специални поздрави на семейството

  5. Още утре сядам да си права баклава че ми се яде много и смятам да използвам прекрасната ти рецепта🙂 Продължавай да побликуваш вкусни рецепти :):)

  6. Радвам се че сте я харесали
    Благодаря че споделихте🙂

  7. Идвам тук с препоръки:) Баклавата е чудесна и я препоръчвам на всички! Много ти благодаря за рецептата! Поздрави!

  8. МИЛА CANDY, МНОГО БЛАГОДАРЯ ЧЕ СПОДЕЛИ ВПЕЧАТЛЕНИЯТА СИ
    СТРАХОТНА БАКЛАВА СИ НАПРАВИЛА❤

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s