Сладка баница с грис

Вече сте забелязали, че откакто се задържах повече време вкъщи съм особено активна тук в блога. Готвя всеки ден, но в малки количества, за да имам с какво да се занимавам🙂 и защото ми доставя удоволствие да сервирам на близките си различни ястия. Те са особено доволни, защото почти всеки ден има и домашно приготвен десерт. Днес обаче съм поканена на гости с уговорката аз да занеса десерта. Имах един малък проблем нямах почти никакви продукти необходими за направата на торта.  Синът ми спеше и нямаше как да изляза на пазар. Затова реших да действам по друг начин. Първо проверих с какво разполагам и след това щях да реша какво да направя. След като намерих продуктите се заех с рецептата ето я и нея  :)  

Сладка баница с гриc

Продукти за основата: 

  • 1  пакет кори за баница
  • масло за намазване

Продукти за плънката: 

  • 100 г грис
  • 1 л прясно мляко
  • 200 г захар
  • 50 г масло
  • 3 малки яйца
  • 1 пакетче канелена захар (или 1 ч л канела)

 Продукти за сиропа:

  • 500 мл вода
  • 500 г захар
  • 1/2 ампула есенция коняк

Приготвяне:

Разтопете и намажете с масло всяка кора. Наредете ги е кръгла тавичка една върху друга така, че краищата им да оставам извън страните на тавата.

Пригответе плънката като сложите да заври млякото със захарта и гриса. Варете около 8-10 минути като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня и добавете 50 г масло и канелената захар. Добавете леко разбитите яйжа и разбъркайте добре. Охладете леко

Изсипете плънката върху корите и я загладете. Краищата похлупете върху плънката (получава се нещо като кръг от корите)

Печет около 20 минути или докато корите станат златистокафяви.

Извадете и оставете да изстине напълно.

Сиропът се приготвя като се смесят всички продукти и се варят около 5 минути. Залива се изтиналата баница с горещият сироп или обратното.

Поднесете нарязана на парчета и поръсена със леко запечени орехи.

Реших, че ще я занеса нарязана и сервирана в красива чиния.

Искам да отбележа, че може да ползвате по-малко количество вода (съответно да намалите и захарта) за сиропа,  защото само корите трябва да се напоят. Количеството, което съм дала в рецептата, сиропът е в повече🙂 поне според мен.

Други рецепти за сиропирани сладкиши:

5 thoughts on “Сладка баница с грис

  1. Вики, доказала си отново, че се справяш във всякакви ситуации.:-))) Винаги успяваш да провокираш вниманието ми с рецептите си. Прекрасна баничка: сочна, със златист загар…. ммммм вкусна! А от решението, да я занесеш нарязана, печелим само ние: така успяваме да видим прекрасния и разрез.:-))) Поздравления, Вики и сърдечни поздрави!

  2. Мммм,много златисто и сочно,браво,Вики!
    А снимката е убийствена!Хареса ми и баницата ти с локум,ще я опитам някой ден!

  3. Вики,
    много е хубаво, че си по-често в блога!
    Наслаждаваме се на чудесни рецепти!
    Това е много вкусно предложение и така апетитно е сиропирано!!!!
    Прегръдки!

  4. ммммм просто страхотен десерт, аз толкова обичам сиропирани сладкиши, веднага влиза в графа любими.
    Поздравления лек и спокоен ден!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s