След едно прекрасно пътуване, през изминалите почивни дни из Пиринския карй и посещенията на много механи, се роди идеята за сладоледено кисело мляко направено в домашни условия. Всъщност инициатор е съпругът ми, който хапна подобен десерт в една механа в град Мелник. Остана очарован и непрекъснато ми говореше за това сладоледено мляко. Разбира се домакините любезно отказаха да ни разкрият рецептата и аз реших да импровизирам използвайки основните продукти.
Сладоледено кисело мляко със сладко от зелени смокини и парченца карамел
Продукти:
-
1 кофичка гъсто кисело мляко (с висока масленост)
-
1/4 ч ч захар
-
60-70 г печени орехи нарязани на парчета
-
10-12 бр зелени смокини от сладко
-
2 оп.сметанов сладолед на прах (използавх на ф-ма Биосет)
Сладоледа приготвих като го разбих с прясно мляко (според указаното от производителя количество за приготвяне на frozen yogurt). Kъм него добавих киселото мляко и хубаво разбих до гладка смес. От захарта направих карамел, който начупих на ситни парченца след като се втвърди. Първоначално идеята ми бе да го замразя в голяма форма, но видях, че формата е малка за цялата смес. 1/3 от сместа разпределих в малки глинени делвички и така направих индивидуални порции. Останалата част замразих в правоъгълна силиконова форма, като на пластове редувах млечната смес с ядките, карамела и смокините нарязани на парченца (по същия начин направих и делвичките). Отгоре украсих с парченаца карамел. Сервирах полети със соса на сладко от зелени смокини.
Количеството на карамела може да се увеличи за сметка на парченцата плод и обратно в зависимост от вкуса и предпочитанията.
Още рецепти за замразени десерти:
Beautiful Photograph!
Thanks !
По повод готовите смеси за сладолед да споделя и аз скромния си опит 🙂 наскоро пробвах на Д-р Йоткер прахчетата Creme Jogo и са много сполучливи- трябват само пр. мляко и малко кис. мляко 🙂 А ако се добавят и плодове според вкуса…. можете да си представите 🙂
Поздрави от Бургас 🙂
Съвсем скоро ще пробвам дадените тук рецепти за сладолед. Изглеждат превъзходни.
Киселото мляко е традиционен продукт, който е любим на поколения българи. Заради своите прекрасни вкусови качества и благоприятни за организма свойства, той често е използван в различни рецепти.
Така е Тотка 🙂
Аз харесвам вкусът на домашното българско кисело мляко