Сладоледено кисело мляко за двама / Yogurt ice-cream for two

на

След едно прекрасно пътуване, през изминалите почивни дни из Пиринския карй и посещенията на много механи, се роди идеята за сладоледено кисело мляко направено в домашни условия. Всъщност инициатор е съпругът ми, който хапна подобен десерт в една механа в град Мелник. Остана очарован и непрекъснато ми говореше за това сладоледено мляко. Разбира се домакините любезно отказаха да ни разкрият рецептата и аз реших да импровизирам използвайки основните продукти.  

Сладоледено кисело мляко със сладко от зелени смокини и парченца карамел

Продукти:

  • 1 кофичка гъсто кисело мляко (с висока масленост)
  • 1/4 ч ч захар
  • 60-70 г печени орехи нарязани на парчета
  • 10-12 бр зелени смокини от сладко
  • 2 оп.сметанов сладолед на прах (използавх на ф-ма Биосет)   

 

Сладоледа приготвих като го разбих с прясно мляко (според указаното от производителя количество за приготвяне на  frozen yogurt). Kъм него добавих киселото мляко и хубаво разбих до гладка смес. От захарта направих карамел, който начупих на ситни парченца след като се втвърди. Първоначално идеята ми бе да го замразя в голяма форма, но видях, че формата е малка за цялата смес.  1/3 от сместа разпределих в малки глинени делвички и така направих индивидуални порции. Останалата част замразих в правоъгълна силиконова форма, като на пластове редувах млечната смес с ядките, карамела и смокините нарязани на парченца (по същия начин направих и делвичките).  Отгоре украсих с парченаца карамел. Сервирах полети със соса на сладко от зелени смокини.

Количеството на карамела може да се увеличи за сметка на парченцата плод и обратно в зависимост от вкуса и предпочитанията.

 

Още рецепти за замразени десерти:

8 коментара Добавяне

  1. mylastbite каза:

    Beautiful Photograph!

  2. vicktory каза:

    Thanks !

  3. Alvina каза:

    По повод готовите смеси за сладолед да споделя и аз скромния си опит 🙂 наскоро пробвах на Д-р Йоткер прахчетата Creme Jogo и са много сполучливи- трябват само пр. мляко и малко кис. мляко 🙂 А ако се добавят и плодове според вкуса…. можете да си представите 🙂

    Поздрави от Бургас 🙂

    Съвсем скоро ще пробвам дадените тук рецепти за сладолед. Изглеждат превъзходни.

  4. Тотка каза:

    Киселото мляко е традиционен продукт, който е любим на поколения българи. Заради своите прекрасни вкусови качества и благоприятни за организма свойства, той често е използван в различни рецепти.

  5. Vicky каза:

    Така е Тотка 🙂
    Аз харесвам вкусът на домашното българско кисело мляко

Вашият коментар