Ябълкови шарлоти / Apple charlottes

 

1 

 

 Интересна рецепта за десерт с ябълки. Хрупкава коричка, топящи се в устата парченца ябълки с аромат на канела, поднесени с лек крем от фино разбита сметана.

 

Продукти за 2 порции:

2 малки сладки ябълки (обелени и нарязани на парченца)

1/2 ч л канела

50 г кафява захар

70 г галета

50 г пудра захар

30 г масло

 

Фурната се загрява на 190 С. В подходящ съд се стопява захарта и маслото. Прибавят се ябълките и канелата. Варят се на тих огън около 10 минути. Снема се от огъня и се оставя на страна. 

В купа се смесват галетата и пудрата захар. Внимателно се отцеждат ябълките. Сосът от ябълките се сипва при галетата и хубаво се разбърка.

Намазват се с масло 2 метални форми за крем карамел. 2/3 от сместа с галетата се разпределя във формите като се притиска с пръсти към дъното и стените. Така приготвените форми се пълнят със парченцата ябълки.  Върху ябълките се разпределя отделената смес галета и се притиска хубаво.

collage26

Пекат се около 20 минути до златист цвят. Оставят се да изстинат и се обръщат внимателно върху подходяща чиния. Поднасят се със заквасена сметана (кисело мляко) с добавена пудра захар и канела на вкус.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s