Палачинкова Торта „Роза“

на

Торта „Роза“

Продукти:

11 палачинки

250 г ягоди

150 г заквасена сметана

250 г течен шоколад

Начин на приготвяне:

В купа смесете сметаната и шоколада и разбъркайте, докато получите гладък крем.

Ягодите почистете и измийте добре. Подсушете ги, а след това ги нарежете на тънки парчета.

Вземете 1 палачинка и я сложете в средата на красива чиния за сервиране.

Наредете 5 палачинки една върху друга и ги разрежете много остър нож по средата, на  две половини. Поставете едната половина върху другата и разрежете отново, така че да получите 1 лента във формата на правоъгълник и една със заоблена част. На знам дали ще мога да обясня правилно, затова направих  колаж,  за да ви покажа начина за разрязване на палачинките 🙂

Подредете палачинките в няколко редици като всяка се състои от парче със заоблен край и правоъгълно парче. Намажете 4 от лентите с крем и поставете по няколко парчета ягоди, нарязани на тънко. Завийте лентите на ролка, много внимателно като съединявате лентите последователно. По този начин ще оформите центъра на тортата. Сложете навитата ролката в средата на палачинката, която поставихте в чинията.

Вземете останалите 5 палачинки и ги наредете една върху друга. Разрежете и подредете палачинките по същият начин, както първите. Намажете ги с крем и започнете да ги залепяте внимателно върху ролката в чинията. Не слагайте парчета ягоди, за да не ви е трудно, тях ще сложите като оформите тортата. Не залепвайте лентите твърде стегнато и плътно. Когато залепите и последната лента от палачинки наредете нарязаните ягоди между тях. Поставете регулиращ ринг около тортата, за да я стегнете (съвсем леко) и фиксирате. Поставете я в хладилник за около час, да се охлади.

Извадете готовата торта и я поръсете с пудра захар и филирани бадеми Сервирайте всяко парче торта с топка хубав сметанов сладолед 🙂

Вашият коментар