Вафлена торта с карамелен крем и орехи
Продукти:
1 пакет вафлени кори ( 100 грама )
1 консерва карамелено кондензирано мляко ( 397 грама )
350 милилитра течна сладка сметана
90-100 грама ситно смлени орехи
шоколадови орнаменти или шоколадови люспи за украса
Начин на приготвяне:
В купа налейте сметаната и добавете към нея кондензираното мляко. Разбъркайте с лъжица до получаване на еднородна гладка смес. Карамеленото кондензирано мляко е гъсто и след смесването му със сметаната се получава достатъчно гъст крем, с който да намажете тортата. Поставете крема за няколко часа в хладилник. Тук е важно да спомена че ако сте любители на сладки десерти можете да добавите към крем 2-3 супени лъжици пудра захар. Аз не харесвам твърде сладки десерти и без добавена захар крема е достатъчно сладък
Извадете крема от хладилника. Намажете с него всички вафлени кори, освен една. Нея заделете за украса а тортата. Аз купувам кръгли вафлени кори от руските магазини Берьозка – опаковката съдържа 10бр. кори, която струва около 2 лева. Харесвам ги защото са по-тънки от сръбските, които се намират на пазара. Не мажете корите с много крем, достатъчно е корите да не прозират. След като намажете корите ще ви остане част от крема, него приберете отново в хладилник, за да го използвате за измазване на цялата торта.
Поръсете всяка кора със ситно смлени орехи и започнете да редите една върху друга. Покрийте тортата с фолио и поставете отгоре върху нея нещо тежко. Приберете я в хладилник да стегне и отлежи.
Извадете тортата от хладилника. Ще забележите, че след като сте я притиснали с тежест тя е по-сплескана и корите са прилепнали плътно. На вид прилича на торта Гараш – ниска торта с тънки блатове. Намажете тортата отгоре и отстрани с останалия крем. Поръсете я с орехи и украсете по ваш вкус с шоколад и изрязани фигури от заделената за украса вафлена кора 🙂