Сладка сиропирана баница с кондензирано мляко
Продукти:
(тава с размер 38х28 см)
1 пакет кори за баница (500 грама)
1 консерва подсладено кондензирано мляко (397 грама)
200 милилитра течна сладка сметана
300 милилитра прясно мляко
170 грама масло
шепа шамфъстъци
канела
Начин на приготвяне:
Фурната включете и загрейте на 200 С
Нарежете на парченца маслото и го сложете в купичка. Разтопете го на ниска степен в микровълнова или на котлона
В друга купа налейте сметаната и млякото. разбъркайте с лъжица, за да се смесят добре. Вместо сметана и мляко можете да ползвате само сметана (500 милилитра)
Пригответе тавата в която ще печете баницата
Вземете една кора за баница и я нагънете (по дължина) като плисе. Сложете я единия край на тавата. Същото направете с останалите кори. Подреждайте ги една до друга в тавата, като внимавате да не смачкате плисетата 🙂
Намажете корите с цялото количество разтопено масло. Леко разгръщайте корите, за да сте сигурни че сте ги намазали добре с маслото.
Сложете тавата във фурната и печете 20-25 минути или до приятен златист цвят. Извадете тавата и я поставете върху дъска. Бързо полейте запечените кори с кондензирано мляко, а след това със сместа от сметана и прясно мляко. Не се притеснявайте, ако ви се стори твърде много течността. Ще забележите как корите ще попият почти цялата. Върнете тавата във фурната и допечете 5-10 минути. Наблюдавайте баницата тя не трябва да изгаря.
Извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади. Можете да я сервирате нарязана на парчета топла или охладена.
Поръсете готовата баница с канела и натрошен шамфъстък или други ядки по ваш избор.
*Забележка – рецептата съм адаптирала от тук
Фантастично! Ще се прави…