Сладка сиропирана баница с кондензирано мляко 

на

Сладка сиропирана баница с кондензирано мляко 

Продукти:

(тава с размер 38х28 см)

1 пакет кори за баница (500 грама)

1 консерва подсладено кондензирано мляко (397 грама)

200 милилитра течна сладка сметана

300 милилитра прясно мляко

170 грама масло

шепа шамфъстъци

канела

Начин на приготвяне:

Фурната включете и загрейте на 200 С

Нарежете на парченца маслото и го сложете в купичка. Разтопете го на ниска степен в микровълнова или на котлона

В друга купа налейте сметаната и млякото. разбъркайте с лъжица, за да се смесят добре. Вместо сметана и мляко можете да ползвате само сметана (500 милилитра)

Пригответе тавата в която ще печете баницата

Вземете една кора за баница и я нагънете (по дължина) като плисе.  Сложете я единия край на тавата. Същото направете с останалите кори. Подреждайте ги една до друга в тавата, като внимавате да не смачкате плисетата 🙂

Намажете корите с цялото количество разтопено масло. Леко разгръщайте корите, за да сте сигурни че сте ги намазали добре с маслото.

Сложете тавата във фурната и печете 20-25 минути или до приятен златист цвят. Извадете тавата и я поставете върху дъска. Бързо полейте запечените кори с кондензирано мляко, а след това със сместа от сметана и прясно мляко. Не се притеснявайте, ако ви се стори твърде много течността. Ще забележите как корите ще попият почти цялата. Върнете тавата във фурната и допечете 5-10 минути. Наблюдавайте баницата тя не трябва да изгаря.

Извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади. Можете да я сервирате нарязана на парчета топла или охладена.

Поръсете готовата баница с канела и натрошен шамфъстък или други ядки по ваш избор.

*Забележка – рецептата съм адаптирала от тук

Един коментар Добавяне

  1. vesela каза:

    Фантастично! Ще се прави…

Вашият коментар