Като малка много обичах да ходя на гости на баба и дядо. Сигурно се сещате защо 🙂 При тях всичко беше разрешено и дните минаваха неусетно в игри. Нося името на дядо, не знам дали заради това, но той много ме глезеше. Правеше ми свирки издялкани от дърво, разказваше ми приказки. Всеки ден изкрваше овцете на паша, а вечер се прибираше с торба гъби. Чаках го с нетърпение да се върне и да ги опече с малко сол върху печката на дърва. Още помня вкусът им 🙂 сочни и пресни. А баба все мърмореше когато пъхах пръсти в чашата му с ароматно и гъсто домашно червено вино. Спомням си че за Великден и Гергьвден винаги приготвяше пълнено агне. Обичах да съм все около него и да хапвам сварени агнешки чревца поръсени само със сол. Друг път сплетени на плитка и запечени с червен пипер и чесън. И сега умирам за неговите вкусни гозби. Знам че много хора не хапват дреболии, но аз определно много ги обичам. Преди празниците се изкуших 🙂 купих чревца и сготвих тази вкусна супа
Супа от агнешки чревца
Продукти:
- 500 -600 г агнешки чревца и шкембе
- 2 маркова
- 8 – 10 пресни печурки
- 7 – 8 стръка пресен зелен лук
- 3 – 4 стръка пресен праз лук
- 1 голямо яйце
- 2 – 3 с л оцет
- 2 – 3 с л ориз (фиде)
- 2 – 3 с л разтопено масло
- сол и черен пипер според вкуса
- 1/2 връзка пресен магданоз
- няколко стръка пресен джоджен
Приготвяне:
Обърнете с шишче чревцата, натрийте ги със сол и измийте много добре. Поставете в подходяща тенджера чревцата и шкембето. Залейте ги с 7-8 чаши студена вода и изчакайте да заврят. Аз винаги изхвърлям първата вода. Посолете веднага щом заврят. Когато омекнат извадете дреболиите и ги нарежете на малки парченца. Върнете ги обратно в бульона. Лука запържете за 2-3 минути в маслото. Сложете в бульона нарязаните гъби, моркови, лук и ориз. Оставете да се сварят на тих огън докато зеленчуците омекнат. Подправете с черен пипер и ако е необходимо с още сол. Преди да свалите от огъня добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен. Застройте супата с яйцето разбито с оцета. Поднесете със ситно нарязан магданоз (зелен лук). Аз я предпочитам с лют пипер 🙂
И още една снимка 🙂
И аз обичам такива дреболийки всякакви:)Много вкусна супичка и определено любима!
Чудна е супичката. А аз се радвам, че открих местенцето ти. Много слънчево и позитивно е при теб. И ще минавам честичко!
Поздрави, Вики!