Празници и делници

Щастието се състои и в това – да побеждажаш злото в самия себе си. Въпросът е само навреме да го сториш“

Емилиян Станев  

Празниците за мен минаха много неприятно. Белязани от инцидент с баща ми😦 На път за вкъщи бил ударен от кола, управлявана от шофьор който избягал. Последваха болници, лекари и неприятни емоции. Слава Богу се размина с малка операция и след няколко дни се прибра у дома. Опитах се да съм силна за да мога да го подкрепя. Но тялото ми подвластно на емоциите ме предаде и два дни се не успях да си намеря място от силна и пронизваща болка в главата. Може би вече  разбирате защо този пост започва така. Не спирам да си задавам един въпрос. Как живее този човек, който е  избягал, без да помогне ? Спи ли добре ? Измъчва ли се че е наранил човек ?

Не приготвих почти нищо за празника, само няколко неща преди него. Този сладък венец с пълнеж от сладко е едни от тях

Easter wreath 3

Венец със сладко от сини сливи и орехи

Продукти:

  • 125 мл прясно мляко
  • 300 г брашно
  • 70 г захар
  • 50 г масло (разтопено)
  • 50 г ситно смлени орехи
  • 1 средно голямо яйце
  • щипка сол
  • 13 г прясна или 1 1/2 ч л суха мая
  • сладко от сини сливи

за глазурата:

  • 1/2 ч ч пресята пудра захар
  • 1 белтък
  • 1/2 ч л лимонов сок
  • ситно смлени орехи за посръсване

Easter wreath 1

Приготвяне:

Аз приготвих тестото в машина за хляб (програма омесване и втасване на тесто), но можете да го омесите по стандартният начин :)  Искам да отбележа, че това тесто е малко по-лепкаво. Орехите добавете след като машината замеси тестото (след звуков сигнал за добавки).След като програмата приключи извадете тестото и го разделете на 8 еднакви по големина топки. Всяка топка притиснете с пръсти в центъра. Сложете около 1 чаена лъжичка сладко от сини сливи или по избор. Прищипете добре тестото така че да не изтече сладкото. Поставете ги в добре  намаслена форма (аз използвах 26 см). Покрийте с чиста кърпа и оставете да почине около 40-50 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180 С около 30-40 минути или до готовност. Извадете от фурната и оставете да се охлади 10 минути. След това внимателно го извадете и поставете върху решетка да изстине напълно. Украстете с  белтъчена глазура и поръсете с орехи.

Easter wreath 2

Глазурата пригответе като разбиете белтъка с 1/3 от захарта докато побелее и поеме захарта. Добавете лимоновият сок и още 1/3 част от пудрата захра (без да преустановявате разбиването).След като те се приемат от сместа прибавете останалата захар. Разбиването продължава докато получите полутечна маса. Ако белтъка е по-голям може да се наложи да добавите още пудра захар.

Easter wreath

6 thoughts on “Празници и делници

  1. Вики, надявам се че с баща ти всичко е наред. Много е тежко, когато се сблъскаш с хорското безхаберие и липса на човечност.
    Харесва ми венеца🙂 Прегръдка от мен!

  2. Вики, искрено съжалявам за случилото се!
    Хубавото е, че сте се разминали с „малкото зло“!
    А за хора без съвест, не мисля, че не могат да спят!
    Венецът е чудесен, защото е и с любимото ми сладко!
    Прегръдка и спокойна седмица!

  3. Съжалявам за помрачения празник, Вики, голяма прегръдка за теб,
    с пожелания за бързо възстановяване на всички ви,
    здрави, по-спокойни и хубави дни!
    Както винаги предложението ти е страхотно – в идея, рецепта и снимки, Диана

  4. Mили момичета за пореден път ми давате кураж
    Почувствах се много приятно след като прочетох коментарите ви
    Благодаря ви🙂 Сърдечно ви благодаря !

  5. Вики,надявам се баща ти да е добре!Ужасно е това,което ви е сполетяло!
    А венецът и снимките са невероятен разкош!
    Вяра,надежда и здраве ви пожелавам и зло да ви забрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s