Като ученичка по време на една лятната ваканция, започнах работа в цех за пакетиране на сухи гъби, които се изнасяха за Италия. Причините бяха две, за да изкарам свои пари и за да не скучая. Мога да кажа, че със сигурност ми бе много забавно. Научих много неща за гъбите. А колко пари съм изкарала дори не помня !?
И до днес се възхищавам на хората, които познават различните видове гъби и умеят да ги приготвя вкусно. До преди няколко години от старх от отравяне бях ограничила консумацията на гъби в менюто ни. Бях чула потресаваща история с трагичен край за едно цяло семейство. После решх, че няма смисъл да се лишаваме от вкусния и неповторим вкус на гъбите, затова започнах да приготвям само култивирани и познати за мен гъби.
Едно от любимите ми (изискващи малко повече време за приготвяне) ястия. Поредият ми сполучлив 🙂 експеримент с гъби. Разбира се може да го приготвиш с харесваните от теб продукти. Например с шунка, различни сирена, късчета пуешко или пилешко месо, но оставм това на твоето въображение и кулинарни предпочитания.
Продукти за плънката :
- 40 г брашно сол и черен пипер на вкус
- 40 г масло 2 с л нарязан магданоз
- 300 мл прясно мляко 70-80 г топено сирене
- 300 г пресни печурки 100 г кашкавал (настърган)
- 100-120 г пушен кашкавал (нарязан на парчета)
Приготвяне на плънката:
Фурната се загрява на 200 С.
Първо се приготвя плънката. Гъбите се почистват, измиват и нарязват. Задушават се в малко масло. Маслото се разтопява и се добавя брашното. Запържва се за кратко. Отстранява се от огъня и се налива топлото мляко при непрекъснато бъркане за да не се образуват бучки. Връща се на слаб огън, бърка се докато се сгъсти. Маха се от огъня и леко се охлажда.
Добавят се гъбите, пушения кашкавал,кашкавала,топеното сирене,магданоза и подправките, като след всеки продукт се разбърква добре.
Така приготвената смес се изсипва внимателно в центъра на по-дълбока тавичка, около нея се шприцова пареното тесто. Пече се около 45-50 минути, до изпичане на тестото. При печене през първите 10 минути вратата на фурната не се отваря.
Продукти за тестото:
- 200 мл вода 80 г масло
- 100 г брашно (пресято) 1/2 ч л сол
- 4 големи яйца 50 г сирене (ситно настъргано)
Приготвяне тестото:
В дълбок съд водата се кипва с маслото. Добавя се наведнъж брашното и солта. Бърка се докато започне да се отделя от стените на съда. Маха се от огъня и леко се охлажда. Добавят се 1 х 1 яйцата, като след всяко се разбърква енергично до смесването му с тестото. Плученото тесто трябва да е гладко и лъскаво. Накрая се добавя настърганото сирене. С лъжица или шприц тестото се разпределя на равномерен пласт около плънката.
Приятен апетит!
идеята е страхотна непременно ще опитам мисля че мога да го използвам като гарнитура
Дани радвам се, че ти допада като идея. Чудесно е с чаша хубаво вино 🙂
Ще ми бъде приятно ако споделиш какво е мнението ти, когато опиташ рецептата
непременно така добре изглежда ,че сигурно „до последната капка“ще си го хапнем