Спомени и един вкусен експеримент с гъби

на

zapekanka1

Като ученичка по време на една лятната ваканция, започнах работа в цех за пакетиране на сухи гъби, които се изнасяха за Италия. Причините бяха две, за да изкарам свои пари и за да не скучая. Мога да кажа, че със сигурност ми бе много забавно. Научих много неща за гъбите. А колко пари съм изкарала дори не помня !?   

И до днес се възхищавам на хората, които познават различните видове гъби и умеят да ги приготвя вкусно. До преди няколко години от старх от отравяне бях ограничила консумацията на гъби в менюто ни. Бях чула потресаваща история с трагичен край за едно цяло семейство. После решх, че няма смисъл да се лишаваме от вкусния и неповторим вкус на гъбите, затова започнах да приготвям само култивирани и познати за мен гъби.dsc00154-copy

Едно от любимите ми (изискващи малко повече време за приготвяне) ястия. Поредият ми сполучлив 🙂 експеримент с гъби. Разбира се може да го приготвиш с харесваните от теб продукти. Например с шунка, различни сирена, късчета пуешко или пилешко месо, но оставм това на твоето въображение и кулинарни предпочитания.  

Продукти за плънката :

  • 40 г брашно                                                             сол и черен пипер на вкус
  • 40 г масло                                                                2 с л нарязан магданоз           
  • 300 мл прясно мляко                                       70-80 г топено сирене
  • 300 г пресни печурки                                       100 г кашкавал (настърган)          
  • 100-120 г пушен кашкавал (нарязан на парчета)

Приготвяне на плънката:

Фурната се загрява на 200 С.

Първо се приготвя плънката. Гъбите се почистват, измиват и нарязват. Задушават се в малко масло. Маслото се разтопява и се добавя брашното. Запържва се за кратко. Отстранява се от огъня и се налива топлото мляко при непрекъснато бъркане за да не се образуват бучки. Връща се на слаб огън, бърка се докато се сгъсти. Маха се от огъня и леко се охлажда.

Добавят се гъбите, пушения кашкавал,кашкавала,топеното сирене,магданоза и подправките,  като след всеки продукт се разбърква добре. 

 

Така приготвената смес се изсипва внимателно в центъра на по-дълбока тавичка, около нея се шприцова пареното тесто. Пече се около 45-50 минути, до изпичане на тестото. При печене през първите 10 минути вратата на фурната не се отваря.  

zapek

 Продукти за тестото:

  • 200 мл вода                                                80 г масло             
  • 100 г брашно (пресято)                       1/2 ч л сол           
  • 4 големи яйца                                           50 г сирене (ситно настъргано)

Приготвяне тестото:

В дълбок съд водата се кипва с маслото. Добавя се наведнъж брашното и солта. Бърка се докато започне да се отделя от стените на съда. Маха се от огъня и леко се охлажда. Добавят се 1 х 1 яйцата, като след всяко се разбърква енергично до смесването му с тестото. Плученото тесто трябва да е гладко и лъскаво. Накрая се добавя настърганото сирене. С лъжица или шприц тестото се разпределя на равномерен пласт около плънката.

Приятен апетит!

3 коментара Добавяне

  1. Dani каза:

    идеята е страхотна непременно ще опитам мисля че мога да го използвам като гарнитура

  2. vicktory каза:

    Дани радвам се, че ти допада като идея. Чудесно е с чаша хубаво вино 🙂
    Ще ми бъде приятно ако споделиш какво е мнението ти, когато опиташ рецептата

  3. Dani каза:

    непременно така добре изглежда ,че сигурно „до последната капка“ще си го хапнем

Вашият коментар