Икономична кухня – как да използваме останал козунак

на

Тази година Великден съвпадна с рождените дни на моята майка и сестра. Разбира се отпразнувахме ги подобаващо с много настроение, в приятната компания на нашите близки и много приятели. Приготовленията свързани с празника за мен се сведоха до минимум. Направих и торта по молба на сестра ми. Много вкусна се получи, може би защото я приготвих с много любов за нея 🙂

Рецептата за тази торта е изключително лесна и една чудесна идея как можете да употребите  останал козунак  – не само ако ви е останал такъв разбира се 🙂

Козуначена торта с плодове

Продукти за тортата:

  • 250-300 г козунак нарязан на тънки филии
  • 100 г меко масло
  • 8 с л пудра захар
  • 800 г заквасена сметана (2 големи кофички със стайна температура)
  • 2 жълтъка
  • 1 ванилия
  • 1 пакетче желатин
  • подовете на един компот от праскови
  • 150 мл сок от компот
  • 2 с л захар
  • филирани бадеми за украса

Приготвяне:

Желатина се накисва в 50 мл сок от компота (или студена вода).

Маслото се разбива с жълтъците и две лъжици пудра захар. Поставя се в съд на водна баня и на постепено се прибавя сметаната разбита предварително с останалата пудра захар. Оставя се да се сгъсти малко, като се бърка непрекъснато за около 10 минути. Отстранява се от огъня и се охлажда малко. Ароматизира се с ванилията. Добавя се желатина и се разбърква докато се разтопи (пробвайте сместа да не е прекалено гореща, защото ще убие свойствата на желатина)

Двете лъжици кристална захар се поставят в подходящ съд и се карамелизират. Добавя се 100 мл сок от компота и се разбърква докато се разтопи карамела.

Половината козуначени филии се поставят на дъното на тортена форма (20/22 см) плътно една до друга. Напръскват се с част от приготвеният карамелен сироп.

Кремът се разделя на три равни части. С 1/3 от него се заливат първият ред козуначении филии. Върху крема се разпределят нарязаните на малки парченца праскови. Покриват се с крем. Отгоре внимателно, без да се притиска се нарежда останалият козунак. Напръскват се с  карамелен сироп. Заливат се с последната част от крема. Оставя се минимум за 4-5 часа в хладилник да стегне крема.

Готовата торта украсете с филирани бадеми. Аз украсих тортата отгоре  и с шоколадови бадеми 🙂

Икономична кухня оше идеи и рецепти:

3 коментара Добавяне

  1. vesela каза:

    Вики, много е хубава и семпла тортичката!
    А това стихче откога го търся, че съм го забравила – като беше малка дъщерята и го казвах, т.е. пеех – то е песничка.
    И всъщност – Христос Воскесе и на теб – чувала съм че 40 дни се поздравява – късмет, любов и благополучие в дома ти! И целувка за Никола!

  2. Vicky каза:

    Благодаря Веси
    Семплите десерти са винаги вкусни според мен 🙂
    Благодаря за поздравите
    Бъдете здрави, винаги сплотени и много щастливи
    Поздрави на цялото семейство 🙂

Вашият коментар