Тази година Великден съвпадна с рождените дни на моята майка и сестра. Разбира се отпразнувахме ги подобаващо с много настроение, в приятната компания на нашите близки и много приятели. Приготовленията свързани с празника за мен се сведоха до минимум. Направих и торта по молба на сестра ми. Много вкусна се получи, може би защото я приготвих с много любов за нея 🙂
Рецептата за тази торта е изключително лесна и една чудесна идея как можете да употребите останал козунак – не само ако ви е останал такъв разбира се 🙂
Козуначена торта с плодове
Продукти за тортата:
- 250-300 г козунак нарязан на тънки филии
- 100 г меко масло
- 8 с л пудра захар
- 800 г заквасена сметана (2 големи кофички със стайна температура)
- 2 жълтъка
- 1 ванилия
- 1 пакетче желатин
- подовете на един компот от праскови
- 150 мл сок от компот
- 2 с л захар
- филирани бадеми за украса
Приготвяне:
Желатина се накисва в 50 мл сок от компота (или студена вода).
Маслото се разбива с жълтъците и две лъжици пудра захар. Поставя се в съд на водна баня и на постепено се прибавя сметаната разбита предварително с останалата пудра захар. Оставя се да се сгъсти малко, като се бърка непрекъснато за около 10 минути. Отстранява се от огъня и се охлажда малко. Ароматизира се с ванилията. Добавя се желатина и се разбърква докато се разтопи (пробвайте сместа да не е прекалено гореща, защото ще убие свойствата на желатина)
Двете лъжици кристална захар се поставят в подходящ съд и се карамелизират. Добавя се 100 мл сок от компота и се разбърква докато се разтопи карамела.
Половината козуначени филии се поставят на дъното на тортена форма (20/22 см) плътно една до друга. Напръскват се с част от приготвеният карамелен сироп.
Кремът се разделя на три равни части. С 1/3 от него се заливат първият ред козуначении филии. Върху крема се разпределят нарязаните на малки парченца праскови. Покриват се с крем. Отгоре внимателно, без да се притиска се нарежда останалият козунак. Напръскват се с карамелен сироп. Заливат се с последната част от крема. Оставя се минимум за 4-5 часа в хладилник да стегне крема.
Готовата торта украсете с филирани бадеми. Аз украсих тортата отгоре и с шоколадови бадеми 🙂
Икономична кухня оше идеи и рецепти:
Вики, много е хубава и семпла тортичката!
А това стихче откога го търся, че съм го забравила – като беше малка дъщерята и го казвах, т.е. пеех – то е песничка.
И всъщност – Христос Воскесе и на теб – чувала съм че 40 дни се поздравява – късмет, любов и благополучие в дома ти! И целувка за Никола!
Благодаря Веси
Семплите десерти са винаги вкусни според мен 🙂
Благодаря за поздравите
Бъдете здрави, винаги сплотени и много щастливи
Поздрави на цялото семейство 🙂