Пай с череши

на

След няколко дни заминавам на мечтаната от много време ваканция. Не искам да правя планове и да се се настройвам за да не остана разочарована. Обещах си да отида и да се забавлявам. Последните няколко седмици бяха много трудни за мен.Разболях се, не се чувствам излекувана напълно, но се надявам скоро и това да стане. Стресът, напрежението и проблемите на които бях подложена ежедневно се отразиха на здравето ми. Когато останах сама и имах достатъчно време да мисля разбрах колко важно е да ценим здравето си. Искам да променя много неща в живота си и ще го направя, без да бързам за да не сгреша отново. Но да се върна на темата за почивката. Обещах си  да не се ядосвам за нищо, няма да взема нито един от телефоните си за да се откъсна макар и за малко от работа и познати. Ще пътувам до друга държава определено искам да се насладя максимално на престоят си в нея. Ще направя всичко възможно за да бъде тази ваканция незабравима за цялото семейство. Задължително ще опитам всички местни кулинарни ястия. 

Тъй като вече от седмица съм почивка отделих време да поглезя и семейството ми, днес им направих черешов пай.  Ужасно вкусен. Има само един проблем, изядох вече три парчета. Опитвам се да не мисля за него, но не мога да се контролирам …
Мисля, че ще отида да си отрежа още едно 🙂

Пай с череши и ябълки

Продутки:

за тестото/форма 2о-22 см

  • 220 г брашно
  • 100 г меко масло
  • настърганата кора на 1/2 лимон (портокал)
  • 50 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • 2 с л ледено студена вода

за пълнежа

  •  500 – 600 г череши
  • 1 голяма ябълка
  • 1 ч л лимонов сок
  • настъргана кора на 1/2 лимон (портокал) 
  • 50 г кафява захар
  •  2 с л натурално царевично нишесте
  • 1 малко яйце за намазване

Приготвяне на тестото:

Брашното и захарта се пресяват. Поставя се в подходящ за работа съд. Прибавя маслото нарязано на малки парченца (то не трябва да е нито прекалено твърдо нито твърде меко), жълтъка, кората и водата. Омесва се маслено тесто, което се оформя на топка. Постарайте се да омесите тестото бързо. Увива се във фолио за свежест и се поставя в хладилника докато приготвите пълнежа.

Приготвяне на пълнежа:

Черешите почистете добре и махнете костилките. Аз обичам черешите да са цели и използвам уред за махане на костилките, но можете да ги махнете с нож като ги разполовите. Оставете да се отцедят около 10-15 минути.      

Ябълката нарежете на малки парчета и поръсете с лимоновият сок (можете да я настържете на ренде, но ще трябва да изцедите сока преди да я смесите с черешите). Прибавете я към отцедените череши.

Извадете от хладилника масленото тесто. Разделете го на две парчета. Малкото оставете за украса. По-голямото разточете на тънка кора върху набрашнена повърхност или върху фолио за свежест за да го отлепите по-лесно. Поставете го във формата внимателно. Изкарайте въздуха и притиснете добре към съда. Това тесто е достатъчно да покрие дъното и стените на форма с диаметър 20-22 см. 

Накрая, когато вече тестото е поставено във формата, добавете захарта, настърганата кора и нишестето към плодовете. Разбъркайте за да се смесят всички продукти и го разпределете върху тестото.

Отделеното тесто разточете и изрежете с формичка за сладки  различни фигурки. Покрийте с тях черешите като оставяте тук там място за да излиза парата. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете с кафява захар. 

Печете на 180 С около 40 минути или докато придобие златист цвят.

Охладете и сервирайте нарязан на парчета. Ако го предпочитате горещ можете да го сервирате с топка ванилов или сметанов сладолед.

Можете да приготвите паят само с череши или друг плод по избор например вишни, сини сливи или праскови.

Други рецепти с череши:

14 коментара Добавяне

  1. Еликсир каза:

    Охаааа,ето я рецептата!Вики,то аз,дето не ми е у дома,не спирам да мисля за пая,пък за теб не знам как се удържаш!
    Прекрасен е,и с тези огнени череши-ужасно,ужасно съблазнителен!!!!
    Благодаря за рецептата!
    С пожелание за здраве и незабравимо пътуване!

    Поздрави от мен!

  2. Dani каза:

    Вики, пожелавам ти една прекрасна почивка с много слънце и в настроението 🙂
    А сладкишът ти е чудесен!
    Обожавам череши!
    Поздрави и ще чакам подробен пътепис с рецепти!

  3. Eoc каза:

    Вики, страхотен пай 🙂 Поздравления!
    Хубава, слънчева, пълноценна почивка ти пожелавам!

  4. Гуинет каза:

    Вики, и аз откакто го видях този пай, все за него си мисля. Страхотно изглежда! Приятна почивка и да се върнеш с много такива рецепти!

  5. Ще се повторя и тук, но не намирам други думи да изразя възхищението си :)!! Паят е БОЖЕСТВЕН!! Не се сещам да съм виждала по-хубав и апетитен черешов пай!!

    И ти пожелавам незабравима почивка 🙂

  6. Diana каза:

    Вики,
    прекрасен пай и прекрасни снимки.
    Прегръщам те и ти желая една прекрасна ваканция, Диана

  7. vesela каза:

    Вики, поздравления и от мен за вкусно изглеждащата рецепта.
    Целувки за Никола, приятно изкарване на чаканата ваканция и много позитивна енергия да събереш. Проблемите минават и се забравят, важно е да се научиш да ги преодоляваш и да се съхраниш!

  8. Vicky каза:

    Еликсир, Дани, Веси, Диди, Гуинет, Мина, Зори 🙂
    Благодаря ви за вниманието и пожеланията. Почувствах се страхотно когато прочетох коментарите ви
    Пожелавам ви от сърце весело и слънчево лято 🙂

  9. Еликсир каза:

    Привет,Вики!
    Идвам да доложа,че паят вече е изпробван и даже ометен подобаващо бързо!Благодаря за великолепната рецепта,и още веднъж комплименти за безкрайно съблазнителните и много атрактивни снимки!
    Ще го покажа при мен обаче доста по-натам във времето,защото много изоставам с публикациите!

    Поздрави от мен!

  10. Tanita каза:

    Невероятно вкусно изглежда!

  11. Vicky каза:

    Страхотно е че сте го харесали 🙂 Ще очаквам с нетърпение твоите нови снимки и рецепти 🙂

  12. Vicky каза:

    Хей Таня аз пък съм си харесала един от твоите вкусни десерти и докато не го направя няма как да спра да мисля за него 🙂

  13. Жани каза:

    Поздравления и от мен за страхотния пай!
    Лека вечер,
    Жани

  14. Viktoria каза:

    Благодаря Жани 🙂

Вашият коментар