Продукти:
- 500-600 г праскови или сини сливи
- 2 големи яйца
- 250 г захар + 2 с л за поръсване
- 200 г заквасена сметана или кисело мляко
- 200 мл прясно мляко
- 125 г разтопено масло + още за намазване
- 350 г брашно
- 3 ч л бакпулвер
- 1 ванилия
Плодовете се измиват и костилките се махат.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Добавят се последователно заквасената сметана, прясното мляко и разтопеното масло. Разбива се много добре.
Накрая се прибавя пресятото и смесено с бакпулвера брашно.
Изсипва се в предварително обилно намаслена кръгла форма.
Прасковите се нарязват на тънки парчета и се нареждат върху тестото. Поръсват се с 2 с л захар. За да не потънат плодовете в тестото може първо сладкишът да се запече за 10-15 минути и тогава да се наредят плодовете върху него.
Сладкишът се пече около 50-60 минути в предварително загрята фурна на 180С.
Други рецепти с праскови:
Един коментар Добавяне