
Тарт със сладко от малини
Продукти за тестото:
(форма 22 см)
1 цяло яйце + 1 жълтък
50 грама кристална захар
250 грама брашно
200 грама конфитюр (малини, боровинки или друг подобен)
70 грама олио
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици мармалад от кайсии или праскови
малко пресен лимонов сок
половин шепа филирани бадеми за поръсване
Начнин на приготвяне:
В купа сложете 1 яйце и 1 жълтък. Добавете захарта и разбъркайте с вилица енергично
Прибавете олиото и отново разбъркайте докато се смесят. Накрая добавете пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте да стане на трохи, а след това продължете с ръце и омесете тесто. Оформете на топка. Разделете топката на две еднакви топки. Това тесто можете да използвате веднага, тъй като е с олио, а не с масло. С него се работи лесно и не е необходимо да престои в хладилник преди да се ползва. Разточете едната върху лист хартия поръсете с малко брашно. разточете на лист малко по-голям от формата с размер 22 сантиметра, в която ще се пече тарта. Прехвърлете във формата внимателно и леко притиснете с пръсти. Намажете кората със сладко. Разточете втората топка тесто по същия начин. Сложете тестото върху сладкото и внимателно притиснете от външната страна с пръсти или с върха на вилица. Ако предпочитате можете да направите един тарт или няколко по-малки тарталетки
Поставете формата в предварително загрята фурна на 170-180 С. Печете около 35 минути или док с приятен златист цвят. Извадете и оставете да изстине напълно, а след това намажете със сладко от кайсии, разбито до гладко с малко лимонов сок. Поръсете с филирани бадеми и поднесете сладкиша нарязан на парчета.