Чийзкейка е десертът, който позволява почти всякакви експерименти. Съществуват стотици разновидности. Той може да бъде приготвен както печен, така и суров. За приготвянето на печен чийзкейк се използват яйца и консистенцията му е по-плътна и тежка. Суровия вариант на десерта е доста по-лек и пухкав. При него не се използват яйца. Задължителна съставка остава само сиренето, което трябва да е меко. За приготвянето на десерта всички продукти трябва да са със стайна температура. Сместа не бива да се разбива прекалено дълго, за да не образуват въздушни мехурчета. Блата може да се приготви от ронливи бисквити и масло или да се опече.
В различинте страни основната разлика при приготвяне на чийзкейк е във вида на използваното сирене. Американците най-често използват крема сиренето, италианците използват традиционното за страната си сирене рикота, гърците предпочитат мизитра (извара). Най-използвани определено са сирената „Крема“, „Нюшател“ и „Рикота“.
Рецептата в този пост е за печен лимонов чийзкейк
За блата:
- 300 г брашно
- 100 г пудра захар
- 120 г масло нарязано на парченца
- 1 яйце
- ½ пакетче бакпулвер
- 1-2 с л прясно мляко
- 2-3 капки есенция лимон или цитрон
За крема:
- 300 г крем сирене или безсолна извара
- 200 г захар
- 500 мл прясно мляко
- 1 пудинг сметана (с варене) на Д-р Йоткер
- 60 г масло
- ½ пакетче бакпулвер
- 2 яйца
- сока на един лимон
Приготвяне:
Брашното, бакпулвера и пудрата захар се пресяват в купа. Към тях се добавя нарязаното на парченца масло. Омесва се за кратко, добавя се яйцето, есенцията и млякото. Омесва се тесто, което се притиска плътно към дъното и стените на форма (26 -28 см ). В горната част на формата се оставя около 1 см без тесто. Надупчва се с вилица навсякъде. Поставя се в хладилник за около 40 минути да стегне. През това време се приготвя крема.
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се размекнатото масло, крем сиренето, бакпулвера и сока от лимона. Разбива до гладка смес. Накрая наливаме прясното мляко с разтворения в него пудинг (без да се вари). Приготвената млечна смес се изсипва върху студеното тесто.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С около 45- 50 минути.
Изпеченият кейк се поръсва с пудра захар след като изстине напълно.
Други рецепти за чийзкейк:
По идея на Наталина / Гответе с мен
Рецептата е страхотна!. Искам само да добавя, че мизитрата е безсолна извара.
Благодаря Йоана !
А също и за корекцията, човек се учи докато е жив. А аз научих доста неща, които не знаех именно в твоя блог. Поздравления !
Look yummy! Thanks for sharing the beautiful photo on Tastespotting. 🙂
I`m happy you like it 🙂
Thank you Lauren B
Прекрасна рецепта! Благодаря!
Здравей,Вики,обичаме чийзкейк,а този като е с лимон ще ни хареса .Аз ли не виждам количеството на брашното:))))
Дани на първия ред е брашното.
Кейка се получи супер, но се наложи доизпичане. 45 мин. на 180 градуса не бяха достатъчни. Като цяло – добро попадение!
Здравей John Stalker,
Мисля, че различните фурни могат да изпекат за различно време някакво ястие или десерт. Така мисля аз, а и по наблюдения 🙂 Иначе добрия стар метод с боцването на дървена клечица в сладкиша е идеален за да се види дали е опечен 🙂
Радвам се, че ти е допаднал
Весели празници!
Здравейте! 🙂 Откакто съм видяла тази рецепта я правя постоянно! Страхотен вкус!Семейството ми много харесва точно този чийзкейк!
Благодаря ! 🙂
Michelle
много се радвам, че ви харесва
Благодаря 🙂
Днес проявих малко ‘творчество’ та добавих и малко стафиди в блатчето, добре се получи. 🙂
Щях да забравя снимката 🙂
John Stalker виждам че рецептата ти е станала любима 🙂
Добра идея е да добавиш стафиди, но аз бих ги скложила в крема , а не в блата 🙂
Поздрави и благодаря че сподели