
Гъбена супа
Продукти:
300 грама печурки
300 милилитра готварска сметана
3 супени лъжици лимонво сок
3 супени лъжици соев сос
2 среди глави лук
2 -2 стебла целина
2 средни моркова
3-4 скилидки чесън
2-3 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка червен пипер
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и измиват, а след това се нарязват на парчета
Морковите и целината се нарязват на ситно, лукът и чесъна също
Олиото се загрява и в него за запържва лука и чесъна за няколко минути, след това се добавят останалите зеленчуци и се подправят с черен, червен пипер и сол.Оставят се да се задушат 4-5 минути и се налива 1 литър топла вода, соев сос и прясно изстискан лимонов сок.
Супата се оставя да ври захлупена на умерен котлон докато целината и морковите се сварят. Готовата супа се маха от котлона и докато е още гореща се налива сметаната и се разбърква.Ако е необходимо се поставя допълнително със сол и пипер. Поднася се топла с прясно нарязан зелен лук или магданоз