Шоколадова торта с кокосов крем

на

Шоколадова торта с кокосов крем

Продукти за блата:

6 яйца

200 грама захар

150 грама брашно

35 грама тъмно какао мин.22%

60 грама масло

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

чашка Бейлис за напояване на блатовете

Продукти за кокосовия крем:

200 грама бял шоколад

60 грама кокос

60 грама брашно от бадеми

50 грама масло

30 грама пудра захар

200 милилитра сладка сметана

Продукти за намазване на тортата:

200 грама течен шоколад

250 грама маскарпоне

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 180 С и оставете да се затопли докато приготвите сместа за блата

В купа сложете яйцата и добавете при тях захарта. Разбийте на пухкав крем като сложите купата на водна баня, докато захарта се разтопи. След това махнете от котлона и продължете да разбивате около 10 минути .

Разтопете маслото и добавете половината от него към яйцата. Разбъркайте внимателно и след това добавете към яйцата на части предварително пресятото и смесено с какаото и бакпулвер брашно. Накрая добавете останалото масло и отново разбъркайте

Изсипете сместа в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта с размер 20-22 сантиметра. Загладете и сложете да се опече.

Печете около 25-30 минути или до готовност. Най-добре е да тествате с клечка, когато тя излезе суха блата е готов

Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. Препоръчвам при възможност да приготвите блата ден преди да сглобите тортата. Разрежете го на 4 еднакви тънки блата.

Приготвяне на кокосовия крем:

Сложете начупения бял шоколад, маслото и сметаната в подходящ съд. Разтопете на водна баня до получаване на гладка смес. Свалете от котлона и добавете като бъркате непрекъснато бадемовото брашно, пудра захар и кокос. Разбъркайте до смесване на продуктите и оставете настрана, на хладно място, докато дойде време да сглобите тортата. Ако държите крема в хладилник е добре да го извадите 15 минути да отпусне и омекне преди да го сглобите тортата

Приготвяне на крема за намазване на тортата:

В купа сложете маскарпонето и течния шоколад. Добре е да ползвате качествени продукти, аз използвам Нутела с лешници и хубаво италианско сирене маскарпоне. Разбъркайте с шпатула до получаване на гладък крем. Аз не добавям никаква захара на сладост за мен е достатъчен шоколада

Сглобяване на тортата:

Започнете да сглобявате тортата направо в чинията в която ще я поднесете след като е готова.

Сложете на дъното един шоколадов блат и го навлажнете внимателелно с ликьор Бейлис. Използвай готварска четка, като не бива да прекалявате с ликьора. Намажете с 1/3 от кокосовия крем и загладете.

Поставете втори шоколадов блат и повторете процедурата – навлажняване с ликьор и намазване с 1/3 кокосов крем.

Идва ред на трети блат и същата процедура – навлажняване с ликьор и последната 1/3 кокосов крем Завършете като поставите последния блат. Него само навлажнете с ликьор. Увийте тортата във фолио за свежест и поставете в хладилник за няколко часа. Накрая намажете отгоре и отстрани тортата с шоколадов крем и украсете според предпочитанията – с кокос, шоколадови стърготини или смлени бадеми

2 коментара Добавяне

  1. Весела каза:

    Прелестна е тортата!

  2. Viktoria каза:

    Дааа, наистина е такава, Веси! Самата аз от много време не съм яла по-добра шоколадова торта 🤗

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s