Сушени сливи с чесън и мащерка в зехтин

Сушени сливи с чесън и мащерка в зехтин

Продукти:

около 1 кг сини сливи

2-3 клончета свежа мащерка

2-3 скилидки чесън

сол и черен пипер

зехтин

Начин на приготвяне:

Сливите се измиват и подсушават дробре

Разрязват се на половина и костилките се отстраняват

Подреждат се в плитка тава върху лист хартия за печене с отрязаната страна нагоре

Посоляват се и се поръсват с малко черен пипер и мащерка

Чесъна се нарязва на тънки филийки и се поставя върху сливите. Не е необходимо да се слага върху всяка половинка

Тавата се поставя в предварително загрята на 100-120 С фурна

Сливите се изсушават за няколко часа, докато се сбръчкват и станат твърди на пипане

Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат

Подреждат се в сухи и чисти бурканчета като между тях се слагат по желение още клончета мащерка и цели скилидки чесън (чесъна не белете за да не се окислява)

Налива се заехтих в буркана до върха да ги покрие

Съхраняват се в хладилник успено няколко седмици

Чудесни са с печено месо или просто върху резен хубав хляб

2 коментара към “Сушени сливи с чесън и мащерка в зехтин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s