Запечени пълнени пикантни патладжни в доматен сос

Запечени пълнени пикантни патладжани в доматен сос

Продукти:

2 средно големи патладжана

2 литра вода

1 супена лъжица сол

200 грама мляно месо (свинско, телешко или агнешко)

1 чаена лъжичка червен пипер

1 супена лъжица нарязан пресен магданоз

1/4 чаена лъжичка лют червен пипер

3-4 скилидки чесън

1 малка глава лук

черен пипер и сол за овкусяване на каймата

4-5 супени лъжици олио

Продукти за доматения сос:

2 домата или 1 консерва от 400 грама домати нарязани на кубчета

сол и черен пипер на вкус

1 чаена лъжичка захар

5-6 скилидки чесън

няколко листа пресен босилек

1 глава лук

Начин на приготвяне:

Измийте добре патладжаните. Разрежете ги през средата с много остър нож на две еднакви половини, като се стараете да запазите дръжката и основата и на двете половинки.

Сложете всяка половина между две тънки дъски и направете по диагонал разрези през 1,5-2 сантиметра. После обърнете и направете напречени разрези, пак по диагонал така че накрая да получите нещо като решетка

Налейте около 2 литра вода в дълбок съд и добавете супена лъжица сол. Разбъркайте докато се разтвори напълно. сложете половинките патладжани (общо 4). Притиснете с чиния или друг предмет така че да стоят потопени в солената вода. Оставете да престоят около 15-20 минути да се отцеди горчивината им.

През това време подправете и омесете каймата. Сложете я в купа, добавете настърганата малка глава лук, смлените скилидки чесън и всички подправки (сол, черен, лют и обикновен червен пипер, магданоз и черен пипер). Омесете каймата добре и оставете настрана докато дойде време да я ползвате

Извадете патладжаните и ги подсушете много добре с чиста кърпа или кухненска хартия. Вземете една половинка патладжан и внимателно напълнете с вили с кайма всички разрези които сте направили. Искам да ви кажа че става бавно и трябва да имате търпение, но крайния резултат си заслужава. Накрая загладете с нож внимателно така че да отстраните излишната кайма. Повторете процедурата с останалите половинки патладжан.

Загрейте няколко лъжици олио в дебел тиган или направо в подходяща тавичка (в която можете да запечете директно патладжаните) и внимателно запържете за 2-3 минути патладжаните от двете страни. Извадете патладжаните и ги прехвърлете в чиния. В тигана (тавичката) добавете нарязаните домати, захар, лук и смлян чесън. Ако ползвате пресни домати, а не от консерва, е добре да ги обелите. Задушете няколко минути докато сосът се посгъсти и го подправете със сол и черен пипер на вкус. Накрая добавете нарязания босилек и махнете от котлона.

Подредете половинките патладжани върху соса. Поставете в предварително загрята на 200 С фурна и печете около 25 минути или до готовност. По желание малко преди да извадите от фурната можете да поръсите с настърган кашкавал. Ястието е чудено да поднесете както топло, така и студено

5 коментара към “Запечени пълнени пикантни патладжни в доматен сос

  1. Колко красиво и прецизно си ги нарязала, Вики! За ястието съм сигурна, че е вкусно. Поздрави!

  2. Вики, впечатлена съм не толкова от ястието, колкото от съвършеното ти изпълнение!

  3. Ами то като ястие не е нищо особено 😉Благодаря за коментара за изпълнението 😍

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s