Желирана торта с млечен крем с див лук и спаначен блат

Желирана торта с млечен крем с див лук и спаначен блат

Продукти за блата:

(форма 17см с височина 7,5см)

300 гр спанак

4 по-малки белтъка

4 супени лъжици брашно

1 супена лъжица натурално пшеничено нишесте

1/4 чаена лъжичка бакпулвер

1 супена лъжица олио

сол

Продукти за крема:

400 г заквасена сметана

250 г крем сирене (от типа на Филаделфия)

1 пакетче желатин

50-60 милилитра студена вода

5-7 супени лъжици ситно нарязан див лук

Продукти за украсата:

шепа листа пресен бейби спанак или киселец

няколко чери домата

1 супена лъжица люспи твърд кашкавал или пармезан

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в студена вода и оставете да набъбне докато дойде време да го използвате. Останалите продукти за крема извадете предварително на стайна температура за да престоят и се затоплят. Нарежете дивия лук на много ситно

Спанака почистете, измийте и отцедете от водата добре. Задушете го за няколко минути в подходящ съд без да добавяте вода с много малко олио, а след това го оставете да се охлади. Сложете спанака в купа и го пасирайте на гладък крем и подправете със сол.

Разбийте на сняг белтъците с щипка сол. Внимателно ги прибавете към спаначената смес, като ги редувате с брашното и нишестето. Накрая прибавете бакпулвера, като бъркате с шпатула внимателно отдолу, нагоре за да остане сместа въздушна и пухкава. Искам тук да направя едно разяснение! Много пъти съм правила солено спаначена руло с този блат и съм имала и несполучливи произведения в началото, затова искам да споделя следното – ако разбиете белтъците твърде много е възможно трудно да разбъркате до гладко когато добавите брашното. Ще се наложи да разбърквате сместа с шпатула повече време, което от своя страна можа да доведе до спадане на белтъците, ако това се случи блата ще е по-тънък и не така пухкав. Проблем е и ако не ги разбиете добре, в този случай сместа за блата ще е течна и блата ще е сбит и глетав. Затова е много важно белтъците да са правилно разбити. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и загладете с нож. Аз оформих на правоъгълник с размер 35х25 см

Изпечете блата в предварително загрята на 180 С фурна за около 10 минути. Оставете блата да изстине покрит с влажна чиста кърпа. При печене се надува, а след като поизстине малко ще спадне, това да не бива да ви притеснява.

Обърнете опечения блат върху лист хартия и го отлепете от листа върху който сте го пекли. Подравнете като изрежете с нож страните на правоъгълника, така че да няма назъбени участъци, тъй като по време на печене формата леко се разваля. Аз използвах малка форма за торта с подвижно дъно с диаметър 17 сантиметра и височина 7,5 сантиметра. Първо изрязах парчето за борда – стена с височина 5,5 сантиметра, а след това от парчета оформих дъното. Всичко което остана като изрезки (съвсем малко като количество) от блата изядохме 🙂 Облепете дъното и стените на формата с хартия за печене преди да сложите спаначения блат.

В купа сложете продуктите за крема и подправете със сол на вкус. Разтопете желатина внимателно на водна баня и го добавете към крема. разбъркайте много добре до получаване на гладък крем. Изсипете крема във формата и загладете. Поставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне

Извадете желираната торта и я украсете отгоре с пресни бейби листа спанак и чери домати. Можете да ги нарежете или оставите цели. По желание можете да шприцовате розички от крем сирене или да я украсите по друг начин според вашите предпочитания. Поръсете с люспи твърд кашкавал. Сервирайте нарязана на парчета 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s