Козуначен сладкиш с крем, сушени плодове и маслени трохи

Козуначен сладкиш с крем, сушени плодове и маслени трохи

Продукти:
(рецептата е подходяща за програма омесване на тесто в машина за хляб)

350 грама брашно (пресято)

7 грама суха мая или 20 грама прясна

110 милилитра прясно мляко

80 грама захар

1/2 чаена лъжичка сол

2 жълтъка + 1 цяло яйце

40 грама разтопено масло

1 ампула есенция цитрон Dr.Oetker

За плънката:

100 грама сушени червени боровинки

50 грама захаросани портокалови кори

4-5 супени лъжици ликьор Амарето или друг за накисване на плодовете

1 опаковка пудинг Ванилия или Крем Брюле на Dr.Oetker (40 грама)

40 грама масло

За маслените торхи:

40 грама масло

1 супена лъжица захар

1/3 чаена чаша брашно

Начин на приготвяне:

Ако използвате прясна мая я размийте в затопленото, но не горещо мляко. Същото направете ако ползвате и суха. Добавете към млякото и маята 1 ч л захар и оставете настрана за 10 минути.

Разбийте на пяна яйцето, жълтъците и захарта.

Пресейте брашното и оформете кладенче.Сипете в центъра на кладенчето шупналата мая, млякото, ванилията и солта. Започнете да бъркате продуктите. Преди да оформите тесто започнете да добавяте разтопеното масло (40 грама). Продължете да бъркате, ще забележите че тестото все още е лепкаво, но не добавяйте повече брашно. Прехвърлете тестото в намазана с мазнина купа и го оставете покрито с фолио за час или час и половина.

През това време пригответе пудинга според указанията на опаковката. След като махнете крема от котлона добавете 40 грама масло. Разбъркайте да се разтопи и го изсипете в плитка тава (предварително изплакната със студена вода). Загладете с лъжица на равен пласт. Покрийте с фолио, за да не се образува коричка и не засъхва и оставете да изстине преди да го използвате за плънката

Накиснете сушените плодове в ликьора ги оставете да омекнат и леко набъбнат. Можете да използвате комбинация от различни сушени плодове, на мен тази ми допада особено 🙂

Изсипете втасалото тесто върху набрашнен плот и го поръсете с още брашно. Омесете тестото отново и го разточете с точилка, на тънка правоъгълна кора (40 х 50 сантиметра)

Кората намажете с изстиналия пудинг, а върху него поръсете сушените плодове

Завийте на руло и го нарежете на 8 или 10 парчета. Аз разрязвам на 8 за форма 24 сантиметра. Подредете парчетата във форма предварително покрийте стените и дъното й с хартия за печене. Оставете тестото да почине още веднъж във формата за около 20-25 минути

За да направите маслените трохи стрийте маслото със захарта и брашното с ръце, докато получите трохи.

Фурната загрейте на 200 С. Поставете формата в топлата фурна и печете около 10 минути на 200 С. После намалете фурната на 180 С и продължете да печете сладкиша, щом видите че става златист извадете от фурната и го поръсете с маслените трохи. Бързо върнете във фурната и допечете сладкиша. Преди да го извадите от фурната пробвайте с клечка дали е опечен добре. На външен вид трябва да е с приятен златист цвят. Оставете формата да се охлади 10 минути и тогава извадете сладкиша да изстине върху решетка напълно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s