Сливенски петмезени питки

Сливенски петмезени питки

Продукти:

( тава 27 см )

650 грама тесто

560 грама шипков мармалад (или петмез)

300 грама вряла вода

3-4 супени лъжици олио

5-6 супени лъжици смлени орехи

Начин на приготвяне:

Фурната загрейте на 220 С

Вземете готово тесто за хляб и го разделете на 10 еднакви по-малки топки.

Сипете в тавата една супена лъжица олио

В купичка сипете шипковия мармалад и три супени лъжици олио. Добавете врялата вода и разбъркайте много добре, до еднородна гладка смес

Сипете малко от сладката смес в тавичката. Подредете топките тесто на разстояние едно от друго. Оставете на топло място да втасат и увеличат обема си. Залейте втасалите тестени топчета с шипковата смес.

 

Намалете фурната на 200 С и сложете тавата в нея. Докато се пекат поливайте с лъжица питките със сладката смес. Трябва да внимавате да се изгорите и да не натискате питките с лъжицата, за да не развалите формата им. Печете докато шипковата смес стане малко по-гъста. Не бива да печете и прекалено дълго време. При мен бяха готови за около 1 час. Питките са готови когато придобият лека коричка, но трябва да останат меки при допир

Извадете готовите питки от фурната и ги оставете да изстинат напълно преди да ги сервирате.

Сервирайте питките полети със сладък шипков сос и чаша студена вода по сливенски 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s