Павлова с виолетов крем

Павлова с виолетов крем 

Продукти: 

(торта 20 см)

5 белтъка

250 грама фина захар

1 чаена лъжичка прясно изстискан лимонов сок

1 чаена лъжичка царевично нишесте (натурално)

Продукти за крема:

300 грама заквасена сметана

100 грама маскарпоне

3-4 супени лъжици пудра захар

шепа виолетки

За украсата:

половин шепа цели виолетки, други ядливи цветя и стръкчета свежа мента

Начин на приготвяне:

Сложете белтъците в суха чиста купа и добавете щипка сол. Разбийте ги с миксер на  твърда пяна. Започнете да добавяте захарта, лъжица по лъжица. Не спирайте да разбивате с миксера. Накрая добавете лимоновия сок и царевичното нишесте. В белтъчената смес не трябва да се виждат нерзтворени кристалчета захарта. Тя трябва да е гъста и лъскава. 

Вземете лист хартия за печене и го сложете в подходяща тавичка. Аз винаги намазвам с малко от белтъчната смес хартията отдолу, за да залепне към дъното на тавичката и да не се плъзга. Очертайте хубав кръг върху хартията (диаметър 20 см). Внимателно изсипете белтъчната смес в центъра на кръга и бавно започнете да оформяте „черпуката“ на тортата. Първо оформете основата, а след това и стените. Използвайте лъжица или шпатула, с която ще е по-лесно да оформите страните, като изтегляте внимателно белтъчената смес нагоре.

Поставете тавичката в предварително загрята фурна на 140°С за не повече от 5 минути, след това намалете температурата до 110°C и печете в продължение на 1,5-2 часа. Отворете вратата на фурната и изчакайте няколко минути „черупката“ да се охлади малко, а след това я извадете и изчакайте да изстине напълно. През това време пригответе крема

Измийте и почистете виолетките от стеблата и зелените части. Накъсайте ги или ги нарежете на парченца много внимателно

В купа сложете сметаната и добавете маскарпонето. Прибавете захарта и виолетките и разбъркайте. Сложете крема в хладилник на студено

Напълнете опечената (изсушена) белтъчена основа на тортата непосредствено преди да сервирате тортата (не повече от 1 час преди сервиране).

Украсете тортата с още виолетки или други ядливи цветя, стръкчета свежа мента или по ваш избор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s