Икономична кухня – Бутер тарта с лапад и пушено пиле

на

Бутер тарта с лапад и пушено пиле

Необходими продукти:

(форма 30х20 см)

1 лист свежо бутер тесто (275 грама)

250 грама пушено пилешко месо

200 милилитра течна готварска сметана (мин. 22%)

100 грама лапад (спанак или киселец)

1-2 супени лъжици зехтин или олио

4 яйца

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете от дръжките и измийте добре лапада. Обикновено когато готвя лапад освен дръжките махам цялата твърда част по дължината, минаваща по средата на листата. Изцедете лапада от водата и го нарежете на ситно

Загрейте в тиган 1-2 супени лъжици зехтин или олио. Добавете лапада, посолете и го задушете на умерен котлон няколко минути, докато омекне. Махнете тигана и оставете настрана да се охлади

Вземете правоъгълна форма за тарта или друга подходяща по-плитка тава. Сложете листа бутер тесто и го притиснете леко с пръсти към стените и дъното на формата. Формата която аз използвам обикновено е тази на снимката. Тя е голяма почти колкото тестото и се налага леко да подгъна част от тестото в двата края. Вие можете да направите същото или просто да изрежете с нож тестото излизащо извън формата

В купа разбийте яйцата на пяна.Налейте сметаната, подправете със сол и черен пипер на вкус и отново разбийте до гладка смес

Нарежете пушеното пилешко месо на ситно.Аз купувам пушени пилешки бутчета, които обезкостявам.Прибавете месото към яйчената смес, а след това добавете и задушения лапад. Разбъркайте добре

Изсипете плънката върху тестото и загладете внимателно.

Поставете тартата във фурната (предварително загрята на 200 С) и печете около 30-35 ти или до готовност. Тартата трябва да бъде с приятно златист цвят.

Извадете от фурната и оставете да се охлади няколко минути.Извадете тартата от формата и я сервирайте веднага, нарязана на парчета

IMG_5260_edited-chicken tart

Стойност на продуктите

Свежо бутер тесто – 1,99лв (от Лидл)

1 пушено пилешко бутче – 2лв (3,99лв за оп. 600гр. в Лидл)

Сметана – 1,29лв (от Лидл)

Яйца – 1лв

Лапад (спанак) –

2 коментара Добавяне

  1. vesela каза:

    Звучи много вкусно.

  2. Viktoria каза:

    Наистина е много вкусна, Веси 🙂

Вашият коментар