Бутер тарта с лапад и пушено пиле
Необходими продукти:
(форма 30х20 см)
1 лист свежо бутер тесто (275 грама)
250 грама пушено пилешко месо
200 милилитра течна готварска сметана (мин. 22%)
100 грама лапад (спанак или киселец)
1-2 супени лъжици зехтин или олио
4 яйца
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете от дръжките и измийте добре лапада. Обикновено когато готвя лапад освен дръжките махам цялата твърда част по дължината, минаваща по средата на листата. Изцедете лапада от водата и го нарежете на ситно
Загрейте в тиган 1-2 супени лъжици зехтин или олио. Добавете лапада, посолете и го задушете на умерен котлон няколко минути, докато омекне. Махнете тигана и оставете настрана да се охлади
Вземете правоъгълна форма за тарта или друга подходяща по-плитка тава. Сложете листа бутер тесто и го притиснете леко с пръсти към стените и дъното на формата. Формата която аз използвам обикновено е тази на снимката. Тя е голяма почти колкото тестото и се налага леко да подгъна част от тестото в двата края. Вие можете да направите същото или просто да изрежете с нож тестото излизащо извън формата
В купа разбийте яйцата на пяна.Налейте сметаната, подправете със сол и черен пипер на вкус и отново разбийте до гладка смес
Нарежете пушеното пилешко месо на ситно.Аз купувам пушени пилешки бутчета, които обезкостявам.Прибавете месото към яйчената смес, а след това добавете и задушения лапад. Разбъркайте добре
Изсипете плънката върху тестото и загладете внимателно.
Поставете тартата във фурната (предварително загрята на 200 С) и печете около 30-35 ти или до готовност. Тартата трябва да бъде с приятно златист цвят.
Извадете от фурната и оставете да се охлади няколко минути.Извадете тартата от формата и я сервирайте веднага, нарязана на парчета
Стойност на продуктите
Свежо бутер тесто – 1,99лв (от Лидл)
1 пушено пилешко бутче – 2лв (3,99лв за оп. 600гр. в Лидл)
Сметана – 1,29лв (от Лидл)
Яйца – 1лв
Лапад (спанак) –
Звучи много вкусно.
Наистина е много вкусна, Веси 🙂