Желиран свински език

Желиран свински език

Продукти:

2 свински езика

2-3 моркова

2-3 дафинови листа

3-4 зърна бахар

100 милилитра студена вода

20 грама желати

3-4 скилидки ситно нарязан чесън

няколко стръка пресен магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте езиците и ги поставете в тенджера с дебело дъно. Налейте вода, необходимо е да ги покрие. Прибавете подправките без солта и ги сложете да заврят. След като водата заври е необходимо да махнете с решетъчна лъжица образувалата се пяна. Намалете котлона и варете езиците докато омекнат (около час и половина)
В друга тенджерка сложете нарязаните на колелца моркови и ги сварете с малко сол. Извадете морковите и ги сложете в чиния, докато дойде време да ги ползвате
Извадете сварените езици и ги сложете в купа, а бульона оставете настрана. Залейте езиците с ледена вода, а след това я изсипете. Обелете езиците и ги нарежете на тънки филийки.
Посолете бульона на вкус и го оставете да се утаи, за половин или един час, а след това го прецедете през тензух. Възможно е бульона да е мътен, ако е така е необходимо да го избистрите. Върнете бульона на котлона и преди да заври добавете към него 1 леко разбит белтък. Оставете да вари 1-2 минути и отново го прецедете през чист тензух.
Накиснете желатина в 100 милилитра студена вода и го оставете да набъбне
Изберете форма, в която ще желирате езика. Можете да използвате стъклена или метална, гладка или оребрена. Аз обичам да желирам в стъклена, за да виждам когато подреждам продуктите. Отмерете достатъчно количество бульон за формата, която сте избрали. Както вече казах аз използвам стъклена форма с вместимост малко повече от 1 литър, затова измерих и отделих 1 литър бульон.
*Можете да желирате бульона в индивидуални малки формички
Разтворете желатина на водна баня и го налейте при охладения бульон. Добавете чесъна (или после, когато подреждате продуктите във формата) и разбъркайте добре
Изплакнете формата с ледена вода и налейте съвсем малко от бульона, колкото да облеете формата. Подредете морковите по дъното и стените и поръсете със ситно нарязан магданоз. После подредете парчета език, върху него сложете отново моркови и магданоз. Отново подредете парчета език и така до изчерпването на продуктите.
Сипете бульона бавно с черпак във формата, като внимавате да не се разместят продуктите, но ако това се случи не се притеснявайте, не е необходимо всичко да е подредено 🙂
Сложете формата в хладилник и оставете докато течността се желира.
Извадете формата и я обърнете върху красива чиния. Ако не можете да извадите езика от формата я потопете за няколко секунди в съд с гореща вода и след това опитайте отново
Украсете с още магданоз и сервирайте 🙂

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s