Паеля с чоризо и скариди

Паеля с чоризо и скариди

Продукти:

(1 ч ч = 200 милилитра)

1 чаена чаша дългозърнест ориз

3 чаени чаши пилешки или зеленчуков бульон

2 малки глави лук

3-4 скилидки чесън

1 супена лъжица доматена паста

1 щипка шафран

1/2 чаена лъжичка куркума

1 чаена лъжичка пушен червен пипер

2 супени лъжици зехтин

200 грама чоризо

250-300 грама скариди

ситно нарязан магданоз

сол

 

Начин на приготвяне:

Най-добре е да използвате плитък тиган за паеля с две дръжки, но ако нямате такъв и обикновен ще свърши работа. Можете да приготвите и индивидуални порции в малки тигани. Ако използвате обикновен нека е по-голям (широк), тъй като традиционната паеля трябва представлява ястие от тънък пласт ориз

Сложете тигана на котлона и загрейте зехтина. Добавете ситно нарязания стар лук и сотирайте около 3-4 минути

Прибавете ситно нарязания чесън и сотирайте още около половин минута, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица

Добавете доматената паста, сол, пушен червен пипер, куркума и шафран. Разбъркайте добре и запържете 1-2 минути, после прибавете ориза. Разбъркайте отново и след като ориза се смеси добре с подправките налейте  бульона. Разбъркайте и намалете котлона

Варете около 10 минутим, след което добавете чоризото и почистените и измити скаридите. Подредете ги в кръг, като ги редувате. Важно е да се покрити с течност ако е необходимо понатиснете с лъжицата

Гответе още 8-10 минути или докато течността се изпари, но внимавайте да не преварите ориза, защото тогава паелята няма да има нужната консистенция и вкус

Махнете от котлона и поръсете паелята със ситно нарязан магданоз. Сервирайте я веднага с чаша хубаво бяло вино 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s