Тарта със зелени домати

Тарта със зелени домати

(форма 22 см )

Продукти за тестото:

250 грама брашно

5 супени лъжици ледена вода

100 грама масло нарязано на парчета

1 яйце

щипка сол

Продукти за плънката:

2-3 зелени домата

120 грама моцарела

3 супени лъжици галета

1 супена лъжица настърган пармезан

1/4 чаена лъжичка червен пипер

сол и черен пипер на вкус

Начин за приготвяне:

В подходящ съд сипете брашното и маслото (нарязано на парчета), яйцето, водата и солта. Омесете бързо тесто и го оформете на топка. Увийте тестото с фолио и го приберете за 30-40 минути в хладилник. Охладеното тесто разточете върху хартия за печена поръсена с малко брашно, на средно дебела кора.

Забележка: Това количество тесто е достатъчно за да приготвите пай или тарта за форма с размери 24-26 сантиметра. Тази тартата със зелени домати направих в по-малка форма (22 см), като ми остана малко тесто от което опекох 2 малки тарталети с друга солена плънка

Притиснете хубаво с пръсти тестото по дъното и стените на формата. Преди да се опече тестото го надупчете с вилица и отново се слага за 20-30 минути в хладилник

Нарежете зелените домати с ренде или с много остър нож на колелца с еднаква дебелина и ги сложете върху кухненска хартия. Нарежете моцарелата на парчета

В дълбока чиния смесете галетата с пармезана и подправките. Разбъркайте добре и оваляйте зелените домати в сместа от всички страни.

Фурната загрейте на 200 С

Подредете половината домати върху кората, а върху тях сложете парчета моцарела. Отгоре подредете останалите домати

Печете 15-20 минути на 200 С, след което намалете фурната на 180 и допечете тартата още 25-30 минути. Преди да извадите тартата се уверете, че кората е напълно опечена.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s