Комбинирано сладко от праскови и сини сливи
Продукти:
2,5 килограма праскови
2,5 килограма сини сливи
1 и 1/2 килограма захар
2 пакетчета лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Измийте и разполовете сините сливи.Махнете костилките и ги нарежете на парчета. Сложете ги в дълбока тава и добавете половината захар и 1 чаена чаша вода (250 милилитра). Разбъркайте и ги сложете във фурна преднарително загрята на 220 С. Печете докато сливите омекнат. Намалети фурната на 200 С щом видите, че сладкото започне да се сгъстява и прибавете 3-4 листенца индрише. Добавете лимонената киселина 8-10 минути преди да го извадите от фурната.
Измийте и зарейте прасковите с вряла вода за 1-2 минути. Отцедете и веднага ги потопете в студена вода. Обелете прасковите и извадете костилките им. Смачкайте или ги смелете на пюре. Сложете прасковите в тенджера с дебело дъно. Сложете прасковите да се варят 30-40 минути след като сте започнали да печете сините сливи, за да могат да станат готови по едно и също време. Варете прасковите около половин час, после прибавете останалата част захар. Продържете да варите като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Махайте образувалата се пяна с решетъчна ръжица.Десетина минути преди да свалите мармалада от котлона добавете лимонената киселина.
Първо налейте мармалада от праскови до следата на всяко бурканче, а върху него внимателно допълнете със сладкото от сливи.Пълнете бурканчетота едно по едно и ги затворяйте веднага.Обърнете бурканчетата бързо с капачките надолу и ги дръжте така докато изстинат. Ако се случи така че едно от сладката се свари по-бързо от другото, просто го затоплете отново като дойде време да го сипвате в бурканчетата.
И аз обичам да ги бъркам такива, от останали плодове:)