Торта „Коледна къщичка“

Продукти за блата:

100 г захар

50 г брашно

25 г тъмно какао

4 яйца

Начин на приготвяне:

В купа поставете брашното и какаото и ги пресейте. Оставете на страна докато дойде време да ги използвате

Разбийте 2 яйца, 2 жълтъка и 80 г захар докато побелеят.

Отделно разбийте 2 белтъка с 20 г захар на пухкав бял сняг

Прибавете брашното към сместа с яйцата и разбъркайте добре до получаване на еднородна смес. Накрая добавете разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркайте с въртеливи движения. Не бъркайте прекалено силно, тестото за блата трябва да остане въздушно и ефирно 🙂

Постелете дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. С линия и флумастер начертайте правоъгълник с размер 32 х 24 сантиметра. Обърнете хартията на обратно, за да не полепне флумастера върху блата.

Внимателно изсипете тестото върху хартията, с помощта на сладкарска шпатула тестото. Постарайте се да оформите равен и еднакво дебел пласт. Не се притеснявайте ако тестото се разлее на  по-голям правоъгълник (от очертания), след като го опечете ще го изрежете.

Опечете блата около 12 миунти, в предварително загрята на 180 С фурна. Извадете опеченият блат и го обърнете върху друг лист хартия. Внимателно обелете хартията, като започнете от центъра към края. Оставете блата да се охлади напълно. През това време пригответе крема

Продукти за крема:

200 мл течна сладка сметана

250 г маскарпоне на стайна температура

2 с л бяла кристална захар

1 с л пудра захар

10 с л пюре от круши

Начин на приготвяне:

В дълбока купа налейте сметаната и я разбийте с 2 с л захар. Към маскарпонето добавете 1 с л пудра захар и разбуркайте. Прибавете маскарпонето при сметаната и разбъркайте отново. Покрийте крема с фолио за свежест и го сложете в хладилник, докато дойде време да го използвате.

Сглобяване на тортата:

За тортата във форма на къща ще са ви необходими няколко правоъгълника. За целта първо се уверете че блата, който опекохте е с размери 32 см дължина х 24 см ширина. Както вече споменах ако при печенето част от тестото се е разляло и сте получили по-голям правоъгълник ще е необходимо да го отрежете с тези размери.

После маркирайте с нож внимателно блата (по ширината, която е 24 см), като винаги мерите от двете страни и по средата. Първо отбележете ленти: 2 бр х 8 см, после 1 бр х 6 см и накрая 1 бр х 2 см.

После разрежете лентите на две (по дъжината, която е 32 см) и ще получите:

4 бр – 8 см х 16 см

2 бр – 6 см х 16 см

2 бр – 2 см х 16 см

Надявам се че успях да обясня правилно 🙂 Вече можете да започнете да сглобявате тортата.

Поставете 1 правоъгълник с размер 8 см х 16 см върху подложка за торта или подходящо красиво плато. Намажете го с пюре от круши (съвсем тънък слой), а след това с крема маскарпоне. Поставете 2 правоъгълник върху крема и повторете процедурата.Направете същото с останалите 2 правоъгълника със същите размери.

После вземете един от по-малкия правоъгълник с размер 6 см х 16 см, и го поставете върху по-големите, точно в центъра, като се стремите да оставите еднакво разстояние от двете страни.Намажете отново с пюре от круши и маскарпоне. Същото направете и с вторият правоъгълник, със същите размери.Накрая поставете (отново в центъра) най-малките правоъгълници с размери 2 см х 16 см един върху друг.Тях намажете само с крем маскарпоне.

Намажете тортата хубаво и от всички страни с останалия крем маскарпоне. Загладете тортата хубаво. Поставете тортата с хладилник за 1 час.

Извадете охладената торта и я намажете с шоколадов крем (отделете само 2-3 с л от него в малка купичка), приготвен от:

Продукти за крема за намазване на тортата:

200 г течен шоколад на стайна температура

120 г заквасена сметана

Загладете от всички страни тортата намазана с шоколадовия крем. С вилица внимателно направете линии, за да получите ефект, като кора на дърво.Внимателно наредете по 6 бр бишкоти от двете страни за покрив, като в горната част ги слепите с отделения шоколадов крем.

Работете бързо и ако е необходимо задръжте с ръце бишкотите, за да се уверите че няма да се свлекат надолу. Поставете тортата отново в хладилник за поне 1 час, преди да я украсите финално

Продукти за украсата:

5 бисквити

2 с л течен шоколад

2 пръчки канела

2 бр звездовиден анасон

12 бр бишкоти за покрива

шоколадови люспи или друг вид шоколадови дражета

Направете 1 врата и 4 прозореца за къщата, като ги украсите с течен шоколад по желание и ваш вкус. Залепете ги директно върху стените, не е необходимо да ги мажете с допълнително шоколад, тъй като тортата е намазана с крем и те ще се закрепят без проблем. Украсете върха на покрива с пръчки канела и шоколадови люспи.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s