И замириса на Коледа

Сладко от ябълки с коледни подправки и портокалови кори 

Продукти:

1 кг ябълки

500 г Желираща захар 1:1

250 мл прясно изцеден сок от портокал

100 г захаросани портокалови корички

парче джинджифил – 10 г

1 ч л канела

1 ч л микс от подправки

(анасон, кардамон, карамфил, индийско орехче)

сок на 1 голям лимон

Начин на приготвяне:

В тенджера с дебело дъно изсипете захарта. Включете котлона на умерен огън и я карамелизирайте, докато стане с кехлибарен цвят. Внимавайте да изгори, защото ако това се случи сладкото ще горчи.

Налейте портокаловия сок, не се притеснявайте ако карамела се втвърди изчакайте сока да се загрее и той да се разтвори в него. Разбъркайте за да се уверите че няма бучки карамел и чак тогава прибавете нарязаните на парчета ябълки. Разбъркайте отново, усилете котлона и изчакайте докато плодовете започнат да врят.

Намалете котлона и махнете образувалата се пяна с решетъчна лъжица. След като видите, че не се образува повече пяна добавете канелата, подправките и настърганият на ситно джинджифил.

Варете сладкото около 15-20 минути. Аз варих сладкото 15 минути, след което го махнах от котлона и пасирах с пасатор. Върнах отново сладкото на котлона, като добавих лимоновия сок и портокаловите корички нарязани на дребно. Варих още 5-6 минути.

Изсипете горещото сладко в чисти и сухи бурканчета и го затворете веднага. Обърнете бурканчетата с капачките надолу и ги оставете да изстинат напълно.

** Вместо портокалови кори можете да добавите 100 г стафиди, който предварително сте накиснали в малко вода да омекнат

** Можете да не пасирате сладкото и да запазите ябълковите парченца цели

** Ако не обичате силните подправки можете да намалите количеството на 1/2 ч л

** За това сладко използвах Желираща захар 1:1

Сладко от ябълки с джинджифил и бадеми

Продукти:

1 кг ябълки

500 г Желираща захар 1:1

250 мл прясно изцеден сок от портокал

70 г нарязани на ситно бадеми

парче джинджифил – 10 г

сок на 1 голям лимон

Начин на приготвяне:

В тенджера с дебело дъно сложете захарта, портокаловия сок и нарязаните на парчета ябълки. Разбъркайте, усилете котлона и изчакайте докато плодовете започнат да врят. Намалете котлона и махнете образувалата се пяна с решетъчна лъжица. След като видите, че не се образува повече пяна добавете настърганият на ситно джинджифил.

Варете сладкото около 15-20 минути. Аз варих сладкото 15 минути, след което го махнах от котлона и пасирах с пасатор. Върнах отново сладкото на котлона, като добавих лимоновия сок и белените бадеми нарязани на дребно. Варих още 5-6 минути.

Изсипете горещото сладко в чисти и сухи бурканчета и го затворете веднага. Обърнете бурканчетата с капачките надолу и ги оставете да изстинат напълно.

** По желание можете да не пасирате сладкото и да запазите ябълковите парченца цели

** Можете да замените портокаловия сок с ябълков

** За това сладко съм използвала Желираща захар 1:1

** За това сладко съм използвала купени натрошени белени бадеми

 

Реклами

One thought on “И замириса на Коледа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s