Солена торта с тиквички
Продукти:
(форма 20см)
6 филии хляб
(използвах за тостер нарязан по дължина на големи филии)
1 голяма тиквичка
2 с л зехтин
2-3 скилидки чесън
2-3 стръка пресен лук
4-5 печени червени чушки
2 яйца
150 г сирене
350 г заквасена сметана
200 г крем сирене (тип Филаделфия)
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичката не едро ренде и изстискайте водата с ръце. Нарежете пресния лук и печените и обелени червени чушки на ситно. Чушките подправете със сол и 1 с л зехтин.
Чесъна пресовайте или накълцайте.
Поставете лука, чесъна и тиквичката в тиган заедно с 1 с л зехтин. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Задушете за около 5-7 минути. Махнете от котлона и оставете да изстине.
Настържете твърдо сварените яйца, направете същото със сиренето
В купа смесете сметаната и крем сиренето посолете и оставете настрана, докато дойде време да сглобявате тортата.За плънката ще ви е необходима малко повече от половината млечна смес, останалата отделете за да намажете с нея тортата отстрани и отгоре преди да я украсите.
Поставете фолио за свежест на дъното и по стените на форма за торта (с подвижно дъно) с размер 20см
Направете борд и дъно за основа на тортата от 4 филии хляб. Дъното оформите от парчета. Ако корите не са твърди не е необходимо да ги изрязвате.
Напръскайте хляба с много малко мляко. Намажете дъното и стените с млечна смес (заквасена сметана и крем сирене). Поставете чушките и оформете на равен пласт. Върху чушките сложете настърганото сирене
Оформете втори блат от 1 филия и изрезките. Намажете отново с млечна смес.
Следва пласт от задушените тиквички. Върху тях сложете настърганите яйца.
Завършете с последен блат от хляб оформен от още 1 филия хляб. Намажете с млечна смес и завийте хубаво с фолиото за свежест. Поставете нещо тежко отгоре за да притиснете и поставете тортата за няколко часа в хладилник да се хлади и стегне.
Извадете тортата от хладилника и я мажете с отделената млечна смес. Украсете с колелца тиквички нарязани на много тънко (почти прозрачни), като ги редувате и застъпвате. В центъра сложете чери домат и поръсете със ситно нарзан магданоз или мащерка
Продукти за украса:
1/2 тъмна тиквичка
1/2 жълта тиквичка
свежа мащерка или магданоз
1 чери домат
Великолепна е! Поздрави
Много благодаря! 🙂