Тази година празникът на черешата в Кюстендил се проведе на 23-24 юни.Акцентът на празника бе изложението на различни видове череши, което има конкурсен характер. В него по традиция вземат участие читалища, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси бяха аранжирани и подредени майсторски с пана изработени от череши.
Местни кулинари показаха красиви пити, сладка и различни напитки. Въпреки че на самото изложение не се продаваха череши аз успях да си купя. Освен че си хапнахме направих и няколко нещата с тях. Първата рецепта, която искам да споделя е за страхотен барбекю сос с череши 🙂
Барбекю сос с череши
Продукти:
(1 ч ч = 250 мл)
2 ч ч доматено пюре (кетчуп)
2 ч ч череши
2/3 ч ч кафява захар
1/3 ч ч прясно изцеден портокалов сок
1/4 ч ч мед
1/4 ч ч ябълков оцет
2 с л масло
1 глава стар лук
3 – 4 скилидки чесън
1 ч л лют червен пипер (по желание)
1 ч л горчица
1/2 ч л млян черен пипер
2 ч л сол
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете от костилките черешите.
В малка тенджерка разтопете маслото. Добавете ситно нарязаната глава лук и пресования чесън и ги запържете за 1-2 минути.
Прибавете доматеното пюре (кетчуп), черешите, захарта, меда, портокаловия сок, оцета, подправките и горчицата. Разбъркайте добре и оставете да заври на бавен огън.
Варете сосът около 30 минути или докато се сгъсти, като го разбърквате от време на време.
Махнете от огъня и го пюрирайте в блендер, докато получите гладък сос. Изсипете сосът в чисти буркани и го съхранявайте в хладилник 🙂