BBQ сос с череши

 

Тази година празникът на черешата  в Кюстендил се проведе на 23-24 юни.Акцентът на празника бе изложението на различни видове череши, което има конкурсен характер. В него по традиция вземат участие читалища, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси бяха аранжирани и подредени майсторски с пана изработени от череши.

Местни кулинари показаха красиви пити, сладка и различни напитки. Въпреки че на самото изложение не се продаваха череши аз успях да си купя. Освен че си хапнахме направих и няколко нещата с тях. Първата рецепта, която искам да споделя е за страхотен барбекю сос с череши 🙂

Барбекю сос с череши

Продукти:

(1 ч ч = 250 мл) 

2 ч ч доматено пюре (кетчуп)

2 ч ч череши

2/3 ч ч кафява захар

1/3 ч ч прясно изцеден портокалов сок

1/4 ч ч мед

1/4 ч ч ябълков оцет

2 с л масло

1 глава стар лук

3 – 4 скилидки чесън

1 ч л лют червен пипер (по желание)

1 ч л горчица

1/2 ч л млян черен пипер

2 ч л сол

 

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете от костилките черешите.

В малка тенджерка разтопете маслото. Добавете ситно нарязаната глава лук и пресования чесън и ги запържете за 1-2 минути.

Прибавете доматеното пюре (кетчуп), черешите, захарта, меда, портокаловия сок, оцета, подправките и горчицата. Разбъркайте добре и оставете да заври на бавен огън.

Варете сосът около 30 минути или докато се сгъсти, като го разбърквате от време на време.

Махнете от огъня и го пюрирайте в блендер, докато получите гладък сос. Изсипете сосът в чисти буркани и го съхранявайте в хладилник 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s