Грилована млечна царевица

Когато времето е хубаво и имам почивен ден обичам да организирам пикници за семейството, защото всички предпочитаме да изкараме няколко часа на открито сред природата, вместо да стоим затворени у дома.Основни предпоставки за един добър пикник са хубаво време, добро настроение, приятна компания и не на последно място вкусна храна, на една ръка разстояние 😉 За мен готвенето на открито е едно от основните удоволствия, заради които хората ходят на пикник. Харесвам приготвената на жив огън храна, защото има различен и благ вкус. Последните няколко години успях си набавя всичко необходимо (посуда и екипировка) за тези наши разходки и мога да кажа, че те станаха още по-приятни, а храната, която приготвяме е все по-разнообразна. След няколко опита вече мога да се похваля, че умея да изпека дори хляб. Задължитено приготвяме месо, защото моите мъже не могат без него (аз пък обожавам печените зеленчуци). Мариноваме го предварително и после го „хвърляме“ на скарата. 

Никога не пропускаме да си направим хубава салата, а тя върви с чашка студена ракия.Моят мъж е майстор и умее да прави страхотна ракия от грозде и сливи. Изкуство е и да направиш хубава домашна ракия, но аз вярвам, че знанието как и с кого да я изпиеш, се придобива с наздравиците през годините 🙂

Миналият уикенд отново отидохме в планината. Снимах много и прекарахме страхотно! Освен всичко останало приготвих грилована млечна царевица, която ни се услади много. Не е никак сложна за приготвяне и е много подходяща за пикник

Грилована млечна царевица с пармезан и чесън

Продукти:

4 млечни царевици

4 скилидки чесън

(нарязан на много ситно или пресован)

2 – 3 с л настърган пармезан

около 10 г масло за всяка царевица

сол

Начин на приготвяне:

Ако предпочитате да приготвите царевицата предварително у дома, първо извадете маслото от хладилника и го оставете да омекне докато дойде време да го използвате.

Обелете и почистете царевиците от свилата. Запазете само зелената част от нея, по възможност нека остане цяла, защото ще е необходима за приготвянето на царевицата

Вземете фолио за печене и отрежете 4 парчета, толкова големи, че да можете с тях да увиете кочаните.

Всяка царевица намажете с масло и чесън. Поръсете със сол и я увийте във фолио, а след това със запазените листа (виж снимката долу)

Поставете върху барбекю и гриловайте за около 8-10мин. Добре е да я обръщате от време на време, за да я гриловате еднакво от всички страни. Възможно е листата да почернеят, но това няма да се отрази на вкуса. Разбира се, внимавайте огънят да не е твърде силен, за да не изгори царевицата, в противен случай няма да е особено вкусна

Махнете царевицата от огъня и изчакайте да се охлади леко. Развийте фолиото и ако е необходимо я посолете с още сол, а след това и с настърган пармезан 🙂

Опитайте! Може да ви хареса! 🙂

И още малко снимки, които направих 🙂

Тази синеока красавица ме плени ❤

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Грилована млечна царевица

  1. Хареса ми и царевичката, и мацата:), по пикниците не си падам особено.
    Поздрави, Вики!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s