Кадаиф с ябълки

Великденските празници бях в Истанбул. Прекарах няколко прекрасни дни в този космополитен и кипящ от живот град. Повечето хора с които разговарях се влюбват в него от пръв поглед, но аз определено  не съм от тях .Тълпите туристи и множеството хора леко ме напрегна, но не мога да отрека, че се заредих и с положителни емоции.Посетих почти всички известни забележителности сред които и известния парк Емирган, в който всяка година през целия месец април се организира фестивал на лалето. Плениха ме милионите красиви и ухаещи на пролет лалета.За Парк Емирган и неговите лалета ще разкажа повече в следваща публикаця 🙂

Не пропуснах да се разходя и успях да си купя прекрасни съдове и сувенири.Освен с много забележителности, Истанбул ме впечатли и с невероятната си кухня. Моите топ 3 неща за хапване от нещата, които успях да опитам са Кокореч (Kokoreç – приготвя се от агнешки дреболии), Тава джигер (Tava Ciğer – пържен агнешки или телешки черен дроб) и разбира се Kюнефе (Künefe – сиропиран десерт от кадаиф, обезсолен кашкавал и шамфъстък). Моето момченце много хареса Кюнефето. Заради него потърсих и успях да купя цял пакет суров кадаиф. След като се върнахме ме караше да му правя всеки ден, но на третия явно се насити. С останалия кадаиф реших да експериментирам и го използвах за няколко рецепти, които скоро ще споделя тук в блога. Първата е за сладък десерт с ябълки 🙂

Кадаиф с ябълки 

Продукти за форма 22 см 

120 г суров кадаиф

 3 средно големи ябълки

50 г масло

1/2 ч л канела

1/2 ч л микс от кардамон, джинджифил и анасаон

2 с л кафява захар

каймак или заквасена сметана за сервиране

около 20г филирани бадеми

Продукти за сиропа:

150 мл вода

100 г захар

малка щипка шафран

малка щипка млян кардамон

Начина на приготвяне:

В подходящ малък съд сложете захарта, подправките и водата. Сварете средно гъст сироп и го оставете да се охлади.

Измийте ябълките и ги обелете. Нарежете ги на малки кубчета. Разтопете 20 г масло и добавете нарязаните ябълки, захарта и подправките. Задушете ги докато ябълките леко омекнат. Изключете котлона и ги оставете да се охладят.

Разчепкайте на конци суровия кадаиф и сложете половината на дъното на формата. Отгоре разпределете на равномерен пласт ябълките, като изсипете и сока, който се е получил при задушаването им. Върху ябълките сложете другата половина кадаиф. Притиснете хубаво с пръсти. Поръсете с филирани бадеми.Разтопете 30 г масло и с него полейте десерта отгоре

Поставете го във фурната, която сте загрели предварително на 200 С

Печете докато кадаифа стане с приятен златист цвят. Извадете от фурната и сиропирайте със захарния сироп. Сервирайте на парчета с каймак или леко подсладена заквасена сметана 🙂

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s