Кулич „Краффин“ / Russian Easter Bread

Правих тази рецепта два пъти – веднъж забърках и месих тестото на ръка и втори път в машината за хляб (програма омесване на тесто).И двата пъти резултата беше чудесен. Тъй като моята половинка обича доста сладко, по негова молба втория път добавих още захар, но не при замесване на тестото, а когато го разточих тестото на кори.Лично на мен тази рецепта ми допадна и без добавена допълнително захар, но аз не съм любител на твърде сладките печива и десерти 🙂 Хареса ми аромата на масло, който се усеща при всяка хапка и това че е се получиха много слоеве

Кулич „Краффин“

Продукти:

(рецептата е подходяща за програма омесване на тесто в машина за хляб)

350 г брашно (пресято)

7 г суха мая или 20 г прясна

110 мл прясно мляко

80 г захар (+ още за поръсване на корите по желание)

1/2 ч л сол

2 жълтъка + 1 цяло яйце

40 г разтопено масло + 120 г масло за намазване

1 ванилия

стафиди и ядки за плънката (в оригинала на рецептата около 200 г)

Филирани бадеми за поръсване

Начин на приготвяне:

Ако използвате прясна мая я размийте в затопленото, но не горещо мляко. Същото направете ако ползвате и суха. Добавете към млякото и маята 1 ч л захар и оставете настрана за 10 минути.

Разбийте на пяна яйцето, жълтъците и захарта.

Пресейте брашното и оформете кладенче.Сипете в центъра на кладенчето шупналата мая, млякото, ванилията и солта. Започнете да бъркате продуктите. Преди да оформите тесто започнете да добавяте разтопеното масло (40г). Продължете да бъркате, ще забележите че тестото все още е лепкаво, но не добавяйте повече брашно.Прехвърлете тестото в намазана с мазнина купа и го оставете покрито с фолио за час или час и половина.

Накиснете стафидите в топла вода и ги оставете да престоят в нея докато омекнат и леко набъбнат. Аз използвах накиснати в алкохол микс от тъмни и светли стафиди, и сушени кайсии.Сложих обилно и не съм ползвала точно премерено количество.Ядките натрошете на едро и ги запечете в сух тиган за кратко.

Тестото се слага върху набрашнен плот и се разделя на 3 равни части (топки). Всяка топка се поръсва с брашно и разточва с точилка, на тънка, почти прозрачна правоъгълна кора.

Корите се мажат обилно с останалото разтопено масло (запазете малко от него за намазване на кулича във формата) и се поръсват с отцедените стафиди и запечени ядки. Завиват се като рула и се оставят да починат 10 минути.

С остър нож разрежете всяко руло през средата, но не до края (както е показано на колажа. Започнете да навивате едната страна, така че да получите охлювче. Другата отрязана половина на ролката навийте върху първата, отгоре. Сложете така оформеното тесто в малки и високи цилиндрични форми.Аз използвах 3 малки форми с 2 размер 10см и 1 с размер 14см. Ако нямате такива спокойно можете да  сложите тестото във малка форма, в която предварително сте сложили хартия за печене (изрязана, така че от нея да направите висок борд  около стените на формата). Без проблеми можете да използвате и малки форми за мъфини. Намажете всеки кулич с масло и го поръсете с филирани бадеми

Оставете тестото да почине още веднъж, около 10-15 минути

Фурната загрейте на 200 С. Поставете формите и печете около 10 минути на 200 С, после намалете фурната на 180 С и печете покрити с фолио за да не изгори, още около 15 минути. Махнете фолиото и допечете до готовност. Преди да ги махнете от фурната пробвайте с клечка дали са опечени добре.На външен вид трябва да са с приятен златист цвят

Оставете формите да се охладят леко и тогава извадете сладкия хляб.

Оригиналната рецепта, по която приготвих този страхотен кулич можете да видите тук

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s