Консервирани лимони / Preserved lemons

на

Консервирани лимони се използват предимно в мароканската кухня. Вкусът и ароматът им е много силен. Когато консервирате лимони, всяка част от тях е ядлива, включително кората. Приготвят се много лесно и в български условия и придават на ястията неописуем и изискан вкус. Обикновено лимоните се слагат нарязани на половинки или четвъртинки (има вариант да се ползват резени лимон и портокал), поръсват се със сол и се заливат с лимонов сок в буркан. Използват се за приготвянето на различни ястия с агнешко месо, дипове и дресинги,  риба и морски дарове, ориз, кус-кус, булгур, както и зеленчуци. Към тях може да се добавят различни подправки като кардамон, кориандър, канела, куркума, дафинов лист и карамфил. В интернет намерих много рецепти за консервирани лимони и накрая реших да ги консервирам с подправки, които познавам и харесвам като вкус. Спрях се на тази рецепта.

Добре е да се използват лимони , които не са третирани с восък и химикали, но тъй като е трудно да разберем дали са такива, за да сме сигурни, че ще ги консериварме без проблем трябва да ги измием много хубаво. В някой публикации прочетох, че се ползва нейодирана сол, защото йода спирал ферментацията. Подходящи са хималайска или чиста морска сол.

Консервирани лимони

Продукти за 1 буркан с вместимост:

6-8 лимона (около 1,5 кг )

500 г морска сол

8 дафинови листа

3 ч л семена кориандър

2 – 3 червени люти чушлета

лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете лимоните. Нарежете ги на половинки (или четвъртинки) по дължина, след което направете още един разрез по дължина (по средата на вече отрязаната половинката), но не до самата основа. Разделете солта на 3 части – една за дъното на буркана, друга която ще разпределите по равно и сложите между всяка разрязана половинка лимон и трета за отгоре. И така както казах на дъното на стерилизирания буркан поставете част от солта и малко кориандър. Наредете лимоните плътно един до друг.От натъпкването лимоните ще пуснат от сока си. Между половинките лимони сложете кориандър, дафинов лист и нарязаните на кръгчета люти чушки. Накрая сложете останалата част сол и залейте с достатъчно количество току-що изцеден лимонов сок. При мен беше нужен сок от още 8 прясно изстискани лимона за да се напълни буркана. Важно е лимоновите резени да бъдат напълно покрити с лимонов сок, за да не се образува мухъл. Поглеждайте буркана от време на време и ако нивото на лимоновия сок е спаднало, допълнете с прясно изцеден такъв. Затворете буркана добре и го съхранявайте на хладно, тъмно и сухо място за три седмици преди консумация.

Като станат готови за употреба лимоновите резени се измиват от солта преди консумация. Веднъж отворен буркана се съхранява в хладилник.

Вашият коментар