Баница с агнешка кайма, спанак и моркови

IMG_0408_Banitza with minced meat, spinach & carrots
Баница с агнешка кайма, спанак и моркови 
Продукти:
8бр кори за баница
1 връзка пресен лук
250г агнешка кайма
4 големи моркова
300г пресен спанак
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен/мента
сол и черен пипер на вкус
5 с л олио + още за поръсване на корите
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Спанака се почиства, измива и подсушава. Нарязва се и се задушава заедно с нарязаният на ситно зелен лук, около 2-3мин. с 2 с л олио.Подправете със сол на вкус.Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади. Ако е пуснал вода е хубаво да я отцетиде преди да го използвате за баницата
Морковите се настъргват на едро ренде, след което се задушават с щипка сол за 2-3 мин. с 1 с л олио. Вместо моркови, можете да се използват настъргани пресни тиквички (добре е да се отцедят с ръце, тъй като пускат много вода). Отстраняват се от огъня и се оставят да се охладят
Каймата се запържва подправя се със сол и черен пипер. Преди да се махне от огъня се добавят, нарязаните на ситно магданоз и джоджен. Оставя се настрана да се охлади.
IMG_0382_Banitza with minced meat, spinach & carrots
Постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене. Поставете 2 кори за баница средата на тавичката.Вземат се други 2 кори за баница и се поръсват с малко олио. Разпределете спанака в едният край, по дължината и навийте на стегната ролка.Поставете ролката внимателно в средата на корите в тавата.
Процедурата се повтаря с морковите, които също се навиват в две кори, поръсени с малко олио. Готовата ролка се поставя до тази със спаначената ролка, плътно долепена до нея. В последните 2 кори разпределете каймата по същият начин. Последната ролка поставете върху двете ролки, така че да се получи триъгълник.
IMG_0264_Banitza with minced meat, spinach & carrots
Баницата ще се получи много ефектна, като няма значение в каква последователност редите ролките. Намажете ролките с разбито масло и ги увийте добре с корите. Отново намажете с жълтък. Баницата се пече в предварително загрята фруна на 200 с около 25-30 минути или до готовност. Сервира се нарязана на парчета🙂
Преди време правих Баница с кайма и зелен лук, която оформих по подобен начин, но с повече кори🙂

9 thoughts on “Баница с агнешка кайма, спанак и моркови

  1. Вики, поздравления за прекрасното ти участие!
    Рецептите са толкова пролетни, цветни и вкусни!
    Прегръдка!

  2. Очите ми останаха в тази баница и бързам да изкажа моите искрени поздравления за участието в любимото ми списание SO into FOOD и за страхотните рецепти!
    Поздрави, Вики!

  3. Вики, страхотно се е получила баницата ти – и на вкус, и на вид.
    Имам някъде из старите списания една подобна рецепта, поне така изглежда, не помня продуктите, от години не и дойде ред да я направя, а и вече някъде съм я прибрала. Ти от къде взе идеята? Да знаеш, че ще ме изкушиш вече да направя, и то по твоя начин! Поздрави!

  4. Веси, и аз като теб преди много време видях подобна баница в турски сайт, но понеже нищо не разбрах (превода беше смешен), не я запзих🙂
    Чак сега като ме поканиха от списанието ми изплува в съзнанието, а и бях правила нещо подобно тук – https://vicktory.wordpress.com/2014/04/10/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%BA-banitza-with-minced-meat/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s