Мартенско настроение

Martenitsa Cupcakes3
Преди месец се радвах на първите снежинки, а с идването на март вече нямам търпение да дойде пролетта. Липсва ми топлото време, разходките, излетите и храната приготвена навън, както и пътуванията (особено последните🙂 ). Съсредоточена върху ежедневни ангажименти забравих да се наслаждавам на нещата, които обичам да правя. Така се случи, че през последните няколко седмици правих няколко торти. Една от тях се получи много вкусна, освен това се забавлявах много, докато правих детайлите за украсата. Моето хлапе ми помогна за тях🙂 Покрай нея украсихме заедно и няколко кексчета😀 И така след няколко свежи и цветни торти усетих, че постепенно ме завладява пролетно настроение🙂
Въпреки, че 1-ви март мина, все пак реших да я споделя тук в блога  :)
Martenitza Cake3
Торта Мартеница
Продукти за торта 24 см
Блат:
6 яйца
150 г захар
150 г брашно
Сироп:
300 мл вода
150 г захар
Крем:
250 мл течна сметана
250 г маскарпоне
400 г крем сирене
4-6 с л захар
1 бурканче сладко от праскови
 За украса:
100 мл течна сметана
1-2 с л захар
около 600-700 г фондан за покриване на тортата
и изработване на мартеничките
Martenitza Cake5

Приготвяне:

Фурната загрейте на 180 С

Разделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците прибавете 1/3 част от захарта, а останалата към белтъците и ги разбийте на сняг. Към разбитите белтъци прибавяйте на части от жълтъците и пресятото брашно. Разбърквайте внимателно с шпатула отдолу нагоре, докато получите еднородна смес.

Сипете сместа въс форма за торта намазана с масло и поръсена с брашно. Печете блата около 20-25 мин. или до готовност. През това време сварете рядък захарен сироп от захарта и водата. Оставете да изстине преди да го използвате.

Извадете от фурната и оставете да се охлади за кратко, след което извадете от формата и оставете настрана да изстине напълно. Разрежете на три еднакви блата.

Martenitza Cake4

За да приготвите крема разбийте сметаната със захарта. В купа смесете сирената и прибавете битата сметана. разбъркайте добре.

Поставете един блат върху подложка или подходяща чиния за торта. Фиксирайте блата с ринг за торта. Сиропирайте внимателно със захарен сироп. Намажете с пласт сладко, след това с 1/2 от крема. Поставете втори блат и отново сиропирайте. Намажете го със сладко и с останалата част от крема. Поставете последният блат и го сиропирайте. Поставете тортата в хладилник да стегне за няколко часа.

Martenitza Cake1

Извадете тортата от хладилника и отстранете внимателно ринга. Намажете блата със сладко. Аз реших да покрия тортата отгоре с червен фондан, а отстрани с бял. За целта отделих малко от фондана и го оцветих в червено с малко хранителна боя. Разточих и изряразах кръг с размер 22см. Поставих го отгоре и притиснах леко.Измерих височината на тортата и изрязах лента от фондана със същият размер, която залепих около тортата. Отстрани я украсих с малки мартенички (предварително приготвени и изсъхнали), които залепих с малко вода. Върху тортата шприцовах розички от сметана, които поръсих с малко цветни (бели и червени) перлички. В средата сложих една по-голяма мартеница🙂

Martenitsa Cupcakes

И още няколко снимки на кексчетата, които украсихме🙂

Martenitsa Cupcakes3

🙂

Martenitsa Cupcakes1

4 thoughts on “Мартенско настроение

  1. Разкошни са и тортата и мартеничките! Голяма красота! Мартеничките с молд ли са правени?

  2. Страхотни са, Вики!
    Само аз ли не знам какво е молд:)))

  3. Хей, Веси, сигурна съм, че знаеш🙂 Това е обикновена силиконова форма за моделиране на фондан🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s