Едно, две, три!

За втори път приех поканата на Dr.Oetker да ползвам техните продукти – добавки за туршии Pikant fix люта и Pikant fix сладко-кисела – и да споделя впечатленията си за тях.

Освен продуктите получих и чудесни свежи, хрупкави краставички и книжки с рецепти🙂 Сърдечно им благодаря за отправената покана!

IMG_0520Тъй като вече бях затворила кисели краставички реших, че тези ще консервирам в комбинация с други зеленчуци. Купих дълга бяла ряпа (дайкон), зелени домати, червен лук, люти чушлета, чесън, моркови и копър. Реших, че няма да ползвам конкретна рецепта и ще направя различни комбинации от зеленчуците във всеки един от бурканите🙂 Затова няма да дам конкретни количества, измийте и нарежете толкова зеленчуци, колкото да ви стигнат за 6-7 големи буркана – за които ще ви е нужено 1 пакетче Pikant fix. Спазвайте инструкциите на опаковката и за не повече от 30 минути ще направите вкусна туршия. Истина е, че не за пръв път използвам техните фиксове. Изключително доволна съм, защото с тяхна помощ много бързо успявам да съхраня за зимата различни зеленчуци. Освен това те остават хрупкави, запазват вкуса си и не е необходимо да отделям време, за да ги стерилизирам

pickled vegetables4

Едно, две, три!
или

как да консервираме различни зеленчуци без стерилизиране

Бързо и лесно само в три стъпки🙂

1. Почистване и нарязване

2. Подреждане в бурканите

3. Заливане с марината

1.Чудесно е, че могат да се консервират всички видове зеленчуци – чушки, краставички, домати, тиквички, карфиол, патладжан, моркови, зеле и др. Ползвайте само пресни и здрави зеленчуци! Добре е да нарязвате по-големите зеленчуци на парчета за да се овкусят по-добре в маринатата.

2. Подредете зеленчуците в предварително измити и подсушени буркани. Смесете съдържанието на пакетчето Pikant fix с 1,75 л вода, 0,3 л оцет (задължително 6% или 9%) и 150 г захар. Така получената марината сложете на огъня и се оставете да ври за 3-5 мин., като се бъркате непрекъснато. След като сместа заври, можете да добавите допълнително оцет и захар според вкуса – по-кисел или по-сладък. Аз добавям още около 50мл оцет, защото обичаме по-кисели туршии. Опитайте на вкус и преценете дали да добавите или не :) По желание може да прибавите в зависимост от зеленчуците, клонки копър, целина, дафинов лист, магданоз или други подправки.

3. Залейте зеленчуците с горещата марината, бурканите разклатете добре и долейте марината, ако е необходимо.След това веднага затворете бурканите.

 Ето тези туршии приготвих аз🙂

Добавка Pikant fix сладко-кисела използвах за:

– моркови с ряпа дайкон (на ленти и кръгчета)

– моркови, люти чушлета и чесън

Pickled Vegetables1

– нарязан лук

pickled vegetables

– моркови нарязани на кръгчета и ленти (нарязани с белачка)

– склилидки чесън

– моркови и зелени домати с копър

– корнишони, чесън, моркови и чесън

– моркови с ряпа дайкон

Pickled Vegetables2

Добавка Pikant fix люта използвах за:

– зелени домати, люти чушлета копър и чесън

– зелени домати, краставички и червен лук

– краставички с червен лук, чесън и копър

Pickled Vegetables3

2 thoughts on “Едно, две, три!

  1. вече няколко години ползвам Др.Йоткер за направата на зимнината много съм доволна и не стерилизирам вече по друг начин зимнината си,става за всички видове зеленчуци.

  2. Здравейте, Зорка,
    чудесно е, че могат да се ползват различни видове зеленчуци🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s