Лято в буркан или как бързо и лесно да направим домашно сладк

Обичам лятото! Слънчев и топъл сезон за почивка, походи сред природата и риболов. Обичам топлите летни вечери, споделени с приятели на по чаша хубаво вино. Радвам се и на изобилието от пресни плодове и зеленчуци. За съжаление няма как да се радваме на това изобилие през цялата година. От години приготвям зимнина и сладка в опит да „затворя“ лятото в буркан🙂 Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено сладко, което да намажеш на препечена филия или топла палачинка. Тази година бях планувала да правя сладко от сини сливи и ягоди, но ягодите отпаднаха след като градушка унищожи цялата реколта😦

apricots

Преди седмица бях приятно изненадана от подарък, който получих от екипа на Dr.Oetker България🙂 Касетка пълна с кайсии и техните специални продукти за консевриране без стерилизиране – Gelfix Calssic & Extra, Kompott Fix, лимонена киселина и консервант. От години ползвам и познавам техните продукти, с изключение на Kompott Fix – смес за приготвяне на компоти, за която имам идея, но за нея ще спомена в друга публикация. Харесва ми да ги използвам, тъй като с тях много по-бързо и лесно приготвям конфитюри и сладка. Освен това ми помагат да запазя (доколкото е възможо) аромата и вкуса на плодовете и зеленчуците.

Обичам да експериментирам и реших да предложа нестандартни рецепти за конфитюр от кайсии с лавандула и сладко от кайсии и сини сливи с канела. И двете се получиха чудесни на вкус🙂

Apricot and Lavender Jam5

Това сладко се прави изключително лесно! За него използвах Gelfix Extra 2:1 (плодове:захар) на Dr. Oetker. Кайсиите бяха хубави и сладки,  затова реших да използвам този фикс. Получи се много ароматно и интересно на вкус сладко🙂

Конфитюр от кайсии с лавандула

Продукти:

1 кг кайсии

500 г захар

3-5 листа стръка лавандула (използват се само цветовете)

1 пакетче Gelfix Extra 2:1 на Dr. Oetker

Apricot and Lavender Jam1

Начин на приготвяне:

Измийте добре кайсиите и ги нарежете на парчета. Поставете ги в подходящ съд.
Съдържанието на Gelfix Extra 2:1 смесете с 2 с.л. захар и се прибавете към плодовете. Сложете плодовете да и изчакайте да заврят на средна температура при непрекъснато разбъркване. След като сладкото заври, прибавете останалото количество захар, цветчетата лавандула и разбъркайте добре. Оставете да ври 3-5 минути при непрекъснато разбъркване, като в този момент може да отстраните пяната. Свалете от огъня и изсипете  в бурканчета (предварително измити и подсушени). Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачките надолу и оставете да престоят така около 5 минути.

Apricot and Lavender Jam3

Изключително много се забавлявах докато правих снимките. Много държах да са хубави, за да мога да изкуша и предизвикам интерес у хората, които следят моя блог🙂

Apricot and Lavender Jam4

За сладкото със сини сливи използвах Gelfix Classic 1:1 тъй като сливите са с по-кисели на вкус и исках да използвам повече захар. От години приготвям (пека) сладко от сини сливи с канела. Много ми допада тази комбинация от аромати. Сетих се за един сладкиш с кайсии и канела, който правя и реших да съчетая двата вида плод, в едно сладко🙂

Apricot and Lavender Jam2

Сладко от кайсии и сини сливи с канела 

Продукти:

500 г кайсии

500 г сини сливи

1 кг захар

1 ч л канела

1 пакетче Gelfix Extra 1:1 на Dr. Oetker

apricot & plum jam1

Начин на приготвяне:

Измийте добре плодовете, отстранете костилките и ги нарежете на парчета. Поставете ги в подходящ съд.
Съдържанието на Gelfix Extra 1:1 смесете с 2 с.л. захар и се прибавете към плодовете. Сложете плодовете да и изчакайте да заврят на висока температура при непрекъснато разбъркване. След като сладкото заври, прибавете останалото количество захар и разбъркайте добре. Оставете да ври 1-3 минути като бъркате непрекъснато. В този момент можете да отстраните пяната и добавите канелата. Отстранете от огъня и изсипете в бурканчета (предварително измити и подсушени). Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачките надолу и оставете да престоят така около 5 минути.

apricot & plum jam3

Не мога да преценя кое от двете сладка ми хареса повече, тъй като и двете са много ароматни и различни🙂

apricot & plum jam2

Благодаря на екипа на Dr.Oetker за плодовете, книжките с рецепти и продукти, които ми изпратиха🙂

apricot & plum jam4

4 thoughts on “Лято в буркан или как бързо и лесно да направим домашно сладк

  1. Ох, разкошни снимки! Не само ме изкуши, ами направо залепнах за екрана!
    Прелестно е всичко!

  2. Чудесен подарък,
    страхотни сладка и впечатляващо въздействащи снимки, Вики –
    поздрави за теб и щастливо лято!

  3. Вили, успяла си да затвориш лято в буркани!
    Снимките ти разбира се са прекрасни, както винаги, сладката също – страхотни комбинации, аз бих пропуснала продуктите на Йоткер, просто мисля, че може и без тези консерванти, да удобно и лесно е, но си е химия, не че не ползвам някои от тях – бакпулвер, ванилия и др., но точно консервантите не бих.
    Желая ти хубаво лято!

  4. Ехаааа, чудни рецепти за домашен конфитюр си показала, и снимките ти са вълшебни! Записвам ги в любими и като им дойде времето ги изпълнавам:)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s