Руло с шипков мармалад

Вече минаха няколко месеца, откакто започнах курса по сладкарство🙂 Безкрайно интересно ми е, тъй като научавам нови техники и придобивам нови знания. С чудесни впечатления съм от учителите ни. До момента изучавахме всичко на теория, но ето че дойде време да започнем и с практиката. В продължение на 2 месеца всяка събота ще имам възможност да се уча, да приготвям различни сладкиши, кремове и торти. Освен това се надявам да усвоя някои техники за работа с шоколад, фондан, техники за шприцоване. Както и други техники, за които до момента само съм чела. Определено очаквах с нетърпение първият ден за практика. Купих си шапка и престилка, тъй като се спазват определени изисквания и правила. И така, започнахме от А и Б в сладкарството. Като начало приготвихме реване и Унгарско руло. Реването не ми е любимо, тъй като не съм голям фен на сиропираните сладкиши🙂 Реших да споделя рецептата за рулото, тъй като особено ми се услади🙂 Освен това исках първо да направя у дома🙂 Хем да се упражня, хем да си хапнем сладко🙂

Колкото и самохвално да звучи, съм доволна от резултата🙂

Jam filled swiss roll2

Унгарско руло

Продукти:

6 яйца

150 г захар

150 г брашно

8-10 г тъмно какао

Продукти за пълнежа:

около 500-600 г шипков мармалад

(или друг по ваш избор, добре да е леко кисел)

захар за поръсване

Приготвяне:

Подгответе всички продукти за да ви е лесно, когато започнете да приготвяте рулото.

Отделете жълтъците от белтъците. Поставете с дълбока купа жълтъците и прибавете към тях 100 г захар.ги на хубав пухкав крем. Колкото повече разбивате жълтъците, толкова по пухкави и хубави ще станат🙂

В друга суха и чиста купа поставете белтъците. Започнете да разбивате първо на слаба степен, докато започне да се образува пяна. После започнете да ги разбивате на силна степен, като на части добавяте останалата захар. Разбивайте белтъците докато се образуват твърди върхове.

*Хубаво е да разбивате белтъците и жълтъците едновременно, но не е проблем ако ги разбиете по отделно.

Пресейте по отделно брашното и какаото.

Към разбитите белтъци прибавете жълтъците и брашното. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица или бъркалка, отдолу на горе, но не прекалено енергично за да останата въздушни белтъците🙂

Отделете 6-7 с л от сместа и към тях прибавете какаото. Ще използвате тази смес за да украсите рулото

Фурната загрейте на 200 С

Застелете дъното на правоъгълна тава (с размери ) с хартия за печене. Разпределете тестото на равномерен пласт и загладете добре.

Jam filled swiss roll0

Сложете в пош или малък шприц оцветената с какао смес. Ако ползвате пош отрежете малко върха (ако изберете шприц изберете малък кръгъл накрайник). Внимателно направете тънки линии по дължина на блата като оставяте около 2 см между тях (снимка 1)

С дървен шиш направете линии (по ширина на блата) като минавате през цветните линии и леко издърпвате шиша надолу (към края) по този начин ще оформите красива украса (снимка 2)

Печете около 8-10 минути до златисто (снимка 3)

Извадете и поръсете блата с кристална захар (снимка 4) Завийте с чиста кърпа и го охладете.

Охладеният блат обърнете върху друга чиста кърпа или хартия. Отстранете хартията като започнете да я отлепяте от средата към края (снимка 5)

Намажете мармалада на тънък равен пласт (снимка 6) Купете хубав мармалад, моят определено не беше такъв🙂 Повече няма да купувам с тази марка, но не открих в магазина, от този който обичам😦

Оформете като руло (снимка 7) Завийте внимателно в началото стегнато, а към края по отпуснато. Поставете готовото руло за няколко часа в хладилник преди да сервирате, нарязано на парчета

А, тези фигури правихме от шоколад🙂

 00000

7 thoughts on “Руло с шипков мармалад

  1. Интересен начин за оформление на рулото. Срещала съм подобни снимки по разни групи в социалната мрежа, но никога не съм се опитвала да правя, защото рядко приготвям рула.
    Твоето руло е станало много привлекателно, а и си обяснила много нагледно всичко.
    Къде ходиш на кулинарен курс? Интересувам се от подобни курсове, стига да са в Пловдив.
    Поздрави!

  2. Вики, поздравления за курса!
    Това е десерта от детството ми, но тогава мармаладът беше чудесен!
    И много красиво оформен!
    Прегръдки!

  3. Вики, не мисля, че точно пък ти имаш нужда от курсове, но дето викат – човек се учи, докато е жив. Чудесно руло!

  4. Вики, вече направих типката-цвете, много хубава стана. Благодаря ти за прекрасната рецепта. Ще я снимам и утре ще ти я покажа. Приготвих и рулото с украсения блат, по твоята рецепта.То също се получи, само добавих и домашно приготвен крем върху сладкото. Сега стяга в хладилника. Визуално е чудесено – ще ти покажа и него. Много съм доволна. Още веднъж ти благодаря за чудесния блог. Момент, че изтръпнах – мъжа ми за малко да отчупи от питката-цвете преди да съм я снимала. Сега започваме фото сесията. Благодаря ти още веднъж за рецептите. Вече окончателно съм ти най-големия фен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s