Павлова с праскови и череши / Peach & Cherry Pavlova

Тези дни в интернет пространството открих много рецети  за торта Павлова. Признавам изкуших се и аз да направя :) При наличието на толкова различни летни плодове, а и повод имах (рожденият ден на мъжът ми). Как да не се изкуши човек? Оставаше само да се заема с направата. Преди години правих за мой рожден ден подобна торта, но без плодове. Не си спомням след това да съм правила нещо сладко с белтъчено тесто. Официално той реши да празнува през почивните дни, за сбирката с приятели ще мисля друга рецепта. Реших, че ще е хубаво да го изненадам с една малка торта в самият ден (нали си падам по изненадите🙂 ) Прекрасно и неповторимо е чувството, да зарадваш близък приятел или член от семейството. Прекрасно е да видиш някой щастлив !

peach Pavlova4

И така речено – сторено. Ето и рецептата за тортата, която сътворих🙂

peach Pavlova6

Павлова с праскови и череши 

Продукти за основата:

4 белтъка

170 г захар

щипка сол

Приготвяне:

За приготвяне на основата използвах тази изпробвана рецепта за целувчен блат с малки изменения (не сложих шоколад).

Фурната загрейте на 140 С

Постелете дъното на правоъгълна тава с хартия за печене.

Белтъците поставете в дълбока суха купа и добавете солта. Разбийите ги първоначално на ниска степен, докато станат на пяна. Продължете да разбивате на по-висока степен докато станат на сняг като добавите на два или три пъти захарта. С шпатула или лъжица оформете кръгъл блат върху хартията. От това количество аз направих торта с основа 22 см. Направете длъбнатина в средата за крема.

Намалете фурната на 110 С и печете (изсушете) блатовете около 1 час и 30 минути до 2 часа. В зависимост от фурната ако се наложи намалете на 100 С и увеличете малко времето за печене. Готовите блатове оставете във фурната на открехната врата 2-3 часа докато изстинат напълно. Те трябва да са твърди на пипане и напълно изсушени. Тогава отлепете хартията внимателно. Аз обикновено пека блатовете на програма с вентилатор. Можете да приготвите блата предварително. Ден или два преди да сглобите тортата, важното е да го съхранявате на сухо място.

Докато се пекат блатовете пригответе крема🙂

peach Pavlova3

Продукти за крема:

2 праскови (нектарини)

3 с л захар

200 г заквасена сметана

200 мл сладка течна сметана

Приготвяне на крема:

Измийте и прасковите и ги нарежете на парчета. Пюрирайте ги с пасатор. Добавете захарта и заквасената сметана. Разбъркайте внимателно с лъжица но не прекалено дълго тъй като сметаната ще стане твърде течна.

Разбийте течната сметана и прибавете към сместа с прасковите. Разбъркайте и поставете в хладилник на хладно докато дойде време да сглобите тортата.

peach Pavlova1

За украса на тортата:

2-3 праскови (нектарини)

шепа узрели череши

няколко листа мента

50 г настърган бял шоколад

peach Pavlova2 Сглобяване на тортата:

Прасковите нарецета на тънки парчета. Черешите измийте и подсушете добре. Ако желаете можете да оставите дръжките им🙂

С белачка за зеленчуци нарежете шоколада за да е по-ефетен🙂

Сглобете тортата 1-2 часа преди сервиране. Вземете подходяща чиния и поставете блата. Отгоре разпределете крема. Украсете с плодовете и листа мента. Поръсете с шоколад.

peach Pavlova

7 thoughts on “Павлова с праскови и череши / Peach & Cherry Pavlova

  1. Станала е разкошна! Аз пробвах с кайсии:) Да е жив и здрав рожденикът!

  2. Вики, да ти е жива и здрава половинката!
    И да сте щастливи заедно!
    Прекрасна торта и чудесно аранжирана!
    Прегръдки!

  3. Вики, чудесна изненада за половинката ти!
    Да ти е жив и здрав на патерица!

  4. Фантазия е и при теб! С толкова плодове, страхотна е и на вид и на вкус! Поздрави!

  5. Еха, какво цветно разкошество, точно по мой вкус! Обожавам летните плодови десерти. Чудесни апетитни снимки!

  6. БЛАГОДАРЯ ВЕСИ, ДАНИ, ИЛИНА, ТРАЯНА, CANDY❤

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s