Dreams come true

Преди малко повече от седмица се сбъдна една моя мечта🙂 Успях да видя на живо, както и да поговоря със световноизвестният майстор-готвач Рудолф ван Веен. Вълнувах се от срещата с него🙂 Много хора бяха дошли да го видят и за момент почти загубих надежда че ще успея да го доближа. За жалост организацията на събитието определено не бе добра.😦 Станах дори свидетел на сбиване и неприятни сцени между почитатели, които се опитваха на всяка цена да се доберат до него. Но не това е темата на поста. Наистина не си спомням скоро да съм се вълнувала така. Впечатлението ми за Рудолф е че е уникален човек. Харизматичен, много земен, усмихнат и неподправен. Никога няма да забравя срещата си с него. От притеснение и вълнение едвам успях да разменя с него няколко думи на английски. Успях обаче да му поднеса малък подарък за спомен от България.🙂 Сувенир и ръчно изрисувана с традиционни български мотиви керамична чиния. Каза ми че ще я използва за да сервира в нея нещо вкусно в пекарната🙂 Бях толкова щастлива – срещата и разговора с него, автографи и снимките за спомен …

А защо харесвам Рудолф ли ? Харесва ми, че представя по изключително лесен и достъпен начин своите рецепти.Самият той сподели че е щастлив като успява да мотивира хората да се забавляват докато готвят🙂 Мисля че тове е особено важно – да готвим с любов, без притеснения, така както на нас ни харесва🙂

А на моята приятелка написа:

Всичко, което ядем, е любов !

Седмица след срещата с Рудолф се чувствам вдъхновена и заредена с много, положителни емоции :) В резултат на което се „роди“ тази еклерова торта🙂

Chocolate Eclair Cake1

Еклерова торта с шоколадов крем
Продукти за блатовете:

125 мл прясно мляко
125 мл вода
120 г масло (нарязано на парчета)
140 г брашно
1/4 ч л захар
1/4 ч л сол
5 големи яйца

Подробно описание как да приготвите пареното тесто можете да намерите тук. Това е моята любима рецепта за еклери🙂 След като приготвите тестото го оставете да се охлади за няколко минути.

Загрейте фурната на 180 максимум 200 С. Най-добре програма с вентилатор. Вземете 2 плитки правоъгълни тави. Постелете дъната им с хартия за печене.

Напълнете пош или удобен шприц с тесто. Шприцовайте дълги ленти залапени една до друга така че да получите блат с размер 20 х 10 см. Ще ви бъдат необходими общо 3 блата. Оставяйте разстояние между блатовете, за да не се залепят един за друг по време на печенето.

От останалото тесто шприцовайте мини еклерчета. Тях изполвайте за украса на тортата или просто ги хапнете🙂 след като ги опечете. Опечете блатовете и еклерчетата . За добър резултат спазвайте основното, но много важно правило за печене на парено тесто – наблюдавайте тестото, не отваряйте вратата на фурната, за да не спадне тестото.  Еклерите са готови, когато станат златисти. Опечените блатове и еклери оставете върху метална скара да изстинат.

През това време пригответе крема.

Продукти за крема:

  • 200 г течен шоколад
  • 400 г заквасена сметана

В дълбока купа поставете сметаната и шоколада. Разбъркайте много добре докато се смесят.

Сглобяване на тортата🙂

Поставете първият блат в красива чиния за сервиране. Намажете го с 1/3 част от крема. Повторете процедурата с останалите два блата. Украсете тортата по свой вкус. Аз използвах еклерчета, които напълних с крем (приготвен на око🙂 от няколко лъжици заквасена сметана и крем сирене, разбити с малко пудра захар) и потопих в разтопен шоколад (около 70-80 г шоколад + 20 г масло). Накрая поръсих с малко пудра захар, както обича да прави Рудолф🙂 Освен екелери, можете да използвате нарязани сезонни плодове или само плодове. Импровизирайте и аранжирайте тортата според вкуса и предпочитанията си. Бъдете смели и креативни :) Сигурна съм, че резултата ще е впечатляващ🙂

Chocolate Eclair Cake

За всички любители на еклерите предлагам още две рецепти с тях🙂 Първата е отново за Еклерова торта, а втортата е за Еклерови лебеди много харесвани от децата и не само🙂

 

6 thoughts on “Dreams come true

  1. Интересно, били сме на едно и също място по едно и също време🙂 Лудницата беше наистина голяма, затова не сме се видели.
    Тортата ти е чудна, Вики! Продължавай все така вдъхновено в кухнята🙂

  2. Танче, жалко че не сме се видели😦
    Благодаря за положителната оценка
    И на теб от сърце пожелавам много кулинарно вдъхновение🙂

  3. Вики, радвам се, че си сбъднала една твоя мечта!
    Уверих се, че не сме силни в организацията на такива мероприятия
    /и не само там/
    Прекрасна торта и много апетитни снимки!
    Прегръдки!

  4. Вики, дали в резултат на срещата или не – но „раждаш“ много симпатични идеи! Тортичката е много примамлива. Аз още си чакам обещаното преди години кафе🙂

  5. Вики, пожелавам ти да сбъдваш със замах и вдъхновеие всяка своя мечта!🙂
    А лудницата… Наистина беше голяма.
    Но пък тортата е чудесен резултат от преживяното, браво.🙂
    Усмивки от мен!

  6. Привет и от мен, страхотно местенце! Публикацията е много вдъхновяваща и сладка и вкусна! Поздрави, с пожелания за много успехи! * Абонирах се като че ли да следвам прекрасният ти блог, моля те ако случайно не съм успяла и не наминавам, да ме подсетиш, защото държа да те следя:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s