Тарталети със сирена / Parmesan tartlets

За днес имах план да отидем на село да гледаме малките лазарки, които всяка година обикалят и пеят песни за здраве. Щяхме да си направим барбекю на двора. За съжаление времето провали плановете ми. Когато се събудих и видях, че е студено и мрачно и моето настроение се помрачи😦 После детето стана и се оплака, че го боли гърло …

Реших, че е най-добре да си останем у дома. Научихме и написахме бързо домашните. С малкия разбойник си имаме ритуали🙂 Почти всяка събота правим нещо заедно – месим или печем нещо сладичко. Мислех да направя пробно козунаци преди Великден, но нещо не ми се захващаше и се отказах. Реших да правя торта и направих🙂 вита торта. Получи се много добре, но се провалих с украсата. Каквото и да правех все не се получаваше, ядосах се и я прибрах в хладилника. Излязох на пазар, но след като се върнах нямах никакво желание да се занимавам с провалената торта. Набързо я намазах само с крем и поръсих с малко орехи. После захванах да правя тарталетки и си намерих занимание за няколко часа🙂

  IMG_1543 carrot tart

Tарталети със сирена 

Продукти за 8 бр тарталети

(с диаметър 10 см)

250 г брашно

120 г масло

2 с л пармезан

1 яйце

1/2 ч л сол

Приготвяне:

Изсипете брашното върху плот и направете кладенче. Добавете солта, настърганият пармезан, яйцето и нарязаното на парченца меко масло. Омесете тесто. Поставете го във форми за тарталети и притиснете добре по дъното и стените. Аз обикновено разточвам тестото на правоъгълна кора и изрязвам, но можете и да оформите тарталетите с ръце от топче тесто. Надупчете ги с вилица.

Parmesan tartlets 4

Във всяка формичка поставете парче хартия за печене (или фолио) и сипете боб или ориз за да се запази формата им при печене. Опечете тарталетите в предварително загрята фурна на 200 С за около 10 – 15 минути. Оставете да се охладят и пригответе пълнежа през това време :) 

IMG_1563 carrot tart

Продукти за пълнежа:

200 г крем сирене

2-3 с л заквасена сметана

1-2 с л пармезан

70-80 г пушен кашкавал

1 сварено яйце

няколко зелени маслини без костилка

сол и черен пипер

1 връзка копър за украса

бейби моркови

Приготвяне:

Поставете в дълбока купа, сирената, сметаната, настърганото на ситно яйце и кашкавал и нарязаните на четвъртинки маслини. Разбъркайте и подправете с черен пипер и сол ако е необходимо. Напълнете тарталетите и украсете според вкуса. Аз украсих моите като ги поръсих със ситно нарязан копър и задушени на пара бейби моркови. Поставете ги в хладилника за няколко часа преди да консумирате.

IMG_1580 carrot tart

 

6 thoughts on “Тарталети със сирена / Parmesan tartlets

  1. Чудесни са, Вики!
    И създават празнично настроение!
    Прегръдка и хубава неделя!

  2. Честит празник! Разкошниса станали!

  3. Съжалявам за провалените планове, Вики,
    но пък тази пролетна фантазия предполагам, че компенсира.
    Винаги на Лазаровден си спомням твоите разкази…
    А тарталетите са вълшебни – комплименти за теб и твоя помощник!
    Бързо възстановяване на детенце, хубави и усмихнати празници!

  4. Прекрасни тарталети, Вики. Снимки още по-прекрасни и те!🙂
    Сигурна съм, че и тортата е била на ниво. Не я ли снима накрая?
    Усмивка от мен🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s