Баница с кайма и зелен лук / Banitza with minced meat

Преди седмица моята баба ме помоли да й направя баница с пресен лук. Така ни се услади, че след няколко дни правих отново. Пролетта дойде и донесе със себе си много зелени и пресни продукти. Може би знаете (или пък не🙂 ) че имам слабост към тестените неща особено към баниците. Много обичам баници с различни зелени🙂 пролетни продукти. В днешната рецепта има мнооого пресен лук. Смятам, че е подходяща и за предстоящия празник – Великден ако решите да я приготвите с агнешко месо и свежи зелени подправки. Затова споделям рецептата сега, освен това е красива и чудесна за празнично меню. Разбира се, можете да импровизирате с плънката. Направете я с различни видове мляно месо или без със сирене, пресен лук или спанак.

 banitza with minced meat

 Баница с кайма и зелен лук

1 пакет кори за баница (500 г )

600 г мляно месо

(свинско, агнешко или телешко)

3-4 връзки пресен лук

4 средно големи яйца

2-3 с л олио

сол, черен пипер

1/2 връзка джоджен или мента

(ако използвате агнешка кайма)

 Приготвяне:

Каймата се запържва в мазнината за няколко минути. Подправя с черен пипер и сол на вкус. Добавя се лука, нарязан на ситно и се маха от огъня. Не е необходимо да го задушавате.

Фурната загрейте на 180 С.

Яйцата разбийте с малко сол.

Вземете четири кори и ги поставете в средата на тавата, част от тях да излиза извън тавата. Това е необходимо за да можете с тях да завиете останалите кори. Намажете само едната половина на корите с разбити яйца, останалата ще намажете след като направите баницата. Корите дръжте покрити с кърпа за да не изсъхнат и започнат да се чупят. Тези който аз използвам обикновено са 500 г или 16 листа. Използвайте по 2 кори за да направите 6 пури с пълнеж. Останалите 4 използвайте за да завиете пурите.

И така🙂 вземете 2 кори и намажете горната обилно с яйца. Поставете в единия край (по дължината) на корите няколко лъжици от плънката. Навийте стегнато на руло. Поставете пурата върху корите в тавата. По същия начин направете останалите 5 пури.

banitza with minced meat collage

Наредете ги (една върху друга) под формата на пирамида. За първия ред използвайте 3 пури, върху тях поставете 2, а най-отгоре само една. Намазвайте всеки ред кори с яйца. Завийте внимателно с корите оставени за целта. Отново намажете с яйца.

Печете около 35-40 минути или до готовност.

Оставете да се охлади и нарежете на парчета.

 banitza with minced meat2

Приятен апетит !

banitza with minced meat3

8 thoughts on “Баница с кайма и зелен лук / Banitza with minced meat

  1. Прекрасна е баницата, Вики, както и подреждането!
    Разбирам,че половината кори от тези 4 са в тавата, а останалата
    половина са отвън.
    Прегръдка!

  2. Благодаря мили дами🙂
    Ще чакам отзиви
    Да Дани правилно си разбрала🙂

  3. Благодаря за доверието Мариана🙂
    Чудесна баница си приготвила🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s